7 sierpnia 2014

Mleko migdałowo - owsiane

Bardzo smaczne, domowe mleko roślinne. Użyłam gotowych mielonych migdałów. Można pominąć płatki owsiane i zrobić mleko tylko z migdałów (wówczas używamy chłodną wodę).
 
  • 100 g mielonych migdałów bez skóry
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 50 g domowego cukru waniliowego  (lub innego środka słodzącego)
  • 1 litr wody

Wlać 1/2 l. gorącej wody (ok.80'C) do naczynia. Włożyć wkład filtrujący, wsypać płatki owsiane oraz dodać środek słodzący.
Pozostawić na 10 minut. Po tym czasie wlać 1/2 l. zimnej wody i dodać mielone migdały.
Blenderem zmiksować składniki, podnieść wkład filtrujący i przy pomocy tłuczka wycisnąć z pulpy mleko.
Mleko przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Przed spożyciem mleko zamieszać.

Mleko przygotowałam przy pomocy urządzenia Chufamix, ale oczywiście można przygotować je standardowo, przy użyciu garnka i sitka.

1 komentarz:

  1. uwielbiam wszelkie takie mleka, migdałowe też muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks