Użyłam gotowych mielonych migdałów.
Mleko przygotowałam przy pomocy urządzenia Chufamix, ale oczywiście można przygotować je standardowo, przy użyciu blendera i sitka.
Można pominąć płatki owsiane i zrobić mleko tylko z migdałów (wówczas używamy chłodnej wody).
- 100 g mielonych migdałów bez skóry (lub całych, namoczonych przez kilka godzin)
- 50 g płatków owsianych górskich2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub innego środka słodzącego)
- 1 litr wody
- Wlej 1/2 l. gorącej wody (ok.80'C) do naczynia.
- Wsyp naczynia (lub blednera) płatki owsiane oraz dodaj środek słodzący.
- Pozostaw na 10 minut.
- Po tym czasie wlej 1/2 l. zimnej wody i dodaj migdały.
- Blenderem zmiksuj składniki, podnieś wkład filtrujący i odcedź mleko.
- Mleko przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku. Przed spożyciem zamieszaj.
uwielbiam wszelkie takie mleka, migdałowe też muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuń