9 września 2016

Pappardelle z cukinii zamiast makaronu


Tagiatelle cukinia makaron fit

Makaron pszenny warto czasem zastąpić np. makaronem z cukinii. Jest to wersja makaronu dla osób dbających o linię lub uczulonych na gluten. Jest mniej sycący od zwykłego makaronu, ale można go zjeść wiele więcej.
Przygotujesz go ekspresowo, a dodatki zależą już od Ciebie (w zależności od tego, na jaki sos masz ochotę).

  • 2 bardzo młode cukinie (średnicy 2-3 cm)
  • dowolny sos (np. pomidorowy, grzybowy czy bolognese) czy pesto
  1. Obieraczką do warzyw obierz cukinie w długie paski.
  2. Wrzuć na ok. 2 minuty do posolonego wrzątku.
  3. Odcedź i przełóż na talerz. 
  4. Na wierzch wyłóż dowolny sos.


6 komentarzy:

  1. Makaron pszenny używam jak najrzadziej, dlatego ten pomysł bardzo mi się podoba. Zrobiłam tak wczoraj na obiad, do tego sos grzybowy i było przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również staram się pszenny używać od czasu do czasu. Są jeszcze wersje makaronu ryżowe, kukurydziane, itp... ale ten z cukinii jest najzdrowszy :).

      Usuń
  2. Ciekawy przepis, idealny dla osób na diecie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł, skorzystam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cecylia, cieszę się, że przepis się spodobał:). Zachęcam do przejrzenia pozostałych propozycji śniadaniowych na owsianki ;).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).