Jak każde brownie, jest słodkie, klejące i sycące. Ale w przeciwieństwie do tradycyjnego - jest o wiele zdrowsze.
Dodatkowo jest to ciasto idealne dla osób z alergią na gluten, jajka i nabiał.
Jedynym wysiłkiem przy jego zrobieniu jest uprzednie ugotowanie batatów.
Zmodyfikowany przepis z książki "Smakowita Ella".
Brownie z batatów:
- 2 duże bataty
- ok. 20-25 sztuk świeżych daktyli bez pestek lub suszonych (namoczonych uprzednio w wodzie przez minimum godzinę)
- 80 g. zmielonych drobno migdałów
- 100-110 g. dowolnej mąki* (u mnie 30 g. mąki jaglanej i 70 g. mąki owsianej)
- ok. 4 łyżki jasnego kakao (lub 3 ciemnego)
- 3 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie ksylitolu lub cukru)
- 2 łyżki oleju kokosowego (w temp. pokojowej)
- Bataty obierz, pokrój na kawałki i ugotuj na parze przez około 20 minut, aż będą miękkie.
- Następnie przełóż do malaksera wraz z daktylami oraz olejem kokosowym i zmiksuj na gładką masę.
- Resztę składników połącz w misce, a następnie dodaj do nich masę z batatów i dokładnie wymieszaj.
- Sprawdź czy masa jest słodka (opcjonalnie dodaj więcej cukru).
- Rozgrzej piekarnik do 180'C, przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20-30 minut.
- Wyjmij formę z piekarnika i odstaw na 15 minut do wystygnięcia.
- Posyp cukrem kokosowym (lub c. pudrem)
* osoby z nietolerancją używają bezglutenowej
Ale super przepis. Muszę koniecznie upiec. Jutro idę na zakupy. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zachęcam do wypieku i podzielenia się później oceną ;).
UsuńWłaśnie czegoś takiego szukałam od jakiegoś czasu (zdrowe ale dające poczucie grzesznej słodkości ciasto ;) )
OdpowiedzUsuńMonika, widzę, że tez lubisz zdrowsze wersje ciast :). Zachęcam do przejrzenia etykiety " ciasto.razowe" - najdziesz tam wiele przepisów na zdrowsze wersje ciast.
UsuńNigdy nie sądziłam, że z batatów można zrobić takie ciasto. Trzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuńWeronika, mi również było trudno uwierzyć, że z takich składników może wyjść tak smaczne ciasto.
UsuńPycha. Warto włożyć trochę wysiłku.
OdpowiedzUsuńAngeliko, cieszę się bardzo, że ciasto zasmakowało :).
UsuńUpiekłam. Było pyszne. Nie sądziłam, że ciasto z ziemniaka i bakalii może tak smakować. Do ponownego wykonania koniecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za komentarz :). Ja również planuję upiec ponownie ;).
UsuńW jakiej rozmiarowo formie piekłaś, żebym wiedziała jak przeliczyć na swoją? :)
OdpowiedzUsuń22x26
Usuń