20 września 2016

Komosanka z płatkami z teffu oraz winogronami

owsianka, komosanka, teff, sniadanie, winogronaKolejna propozycja dla wielbicieli owsianek: jesienna komosanka z płatków komosy ryżowej oraz płatków z teffu.
Teff (miłka abisyńska) jest bezglutenowym pseudo-zbożem. To dobre źródło wapnia, żelaza, błonnika i białka. 
Sam smak miłki abisyńskiej jest nieco mdły, dlatego najlepiej używać jej w połączeniu z wyraźnymi dodatkami.
  • 1 mała kiść ciemnych winogron (słodkich, najlepiej bezpestkowych, z miękką skórką), w tym kilka na wierzch
  • ok. 1/3 szklanki mixu płatków komosy ryżowej i płatków z teffu
  • ok. 3/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
  • opcjonalnie 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru kokosowego
  1. Wsyp płatki do mleka. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień.
  2. Kilkanaście jagód winogronowych pokrój na małe kawałki.
  3. Do garnka dodaj rozdrobnione owoce. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Jeśli wyszła inna konsystencja, niż lubisz, uzupełnij płynem lub płatkami.
  4. Ugotowaną komosankę przełóż do miseczki, a wierzch udekoruj pozostałymi owocami.

Jeśli wolisz inne wersje owsianki - zapraszam do przejrzenia ich na blogu).

3 komentarze:

  1. Nie przepadam za owsiankami, ale ten przepis faktycznie brzmi i wygląda smakowicie, aż nabrałam ochoty :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie próbowałam teffu, ale chętnie nadrobię :)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).