Teff (miłka abisyńska) jest bezglutenowym pseudo-zbożem. To dobre źródło wapnia, żelaza, błonnika i białka.
Sam smak miłki abisyńskiej jest nieco mdły, dlatego najlepiej używać jej w połączeniu z wyraźnymi dodatkami.
- 1 mała kiść ciemnych winogron (słodkich, najlepiej bezpestkowych, z miękką skórką), w tym kilka na wierzch
- ok. 1/3 szklanki mixu płatków komosy ryżowej i płatków z teffu
- ok. 3/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
- opcjonalnie 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru kokosowego
- Wsyp płatki do mleka. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień.
- Kilkanaście jagód winogronowych pokrój na małe kawałki.
- Do garnka dodaj rozdrobnione owoce. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Jeśli wyszła inna konsystencja, niż lubisz, uzupełnij płynem lub płatkami.
- Ugotowaną komosankę przełóż do miseczki, a wierzch udekoruj pozostałymi owocami.
Jeśli wolisz inne wersje owsianki - zapraszam do przejrzenia ich na blogu).
Nie przepadam za owsiankami, ale ten przepis faktycznie brzmi i wygląda smakowicie, aż nabrałam ochoty :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do przygotowania :).
UsuńJeszcze nie próbowałam teffu, ale chętnie nadrobię :)
OdpowiedzUsuń