Najlepiej smakuje z soczystymi, kwaskowymi owocami, np. nektarynką, czy kiwi.
A Ty, jaką wersję owsianki lubisz najbardziej?
- ok. 1 szklanka mleka roślinnego
- 1/3 szklanki mielonego maku (surowego)
- 1/3 szklanki płatków owsianych górskich*
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 czubata łyżka rodzynek lub żurawiny
- 1 duża nektarynka (lub inny, dowolny owoc)
- 2-3 krople aromatu migdałowego (opcjonalnie)
- Do mleka wsyp płatki, rodzynki, ksylitol oraz mak.
- Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj do miękkości płatków.
- Pół nektarynki pokrój w drobną kostkę i dodaj do owsianki wraz z 2 kroplami aromatu migdałowego. Wymieszaj.
- Owsiankę przełóż do miseczki, na wierzch wyłóż drugą połową nektarynki pokrojoną w plastry lub kostkę.
*dla osób z nietolerancją - bezglutenowych
Zainspirowała się trochę Twoim przepisem - zmielilam mak, dodalam płatki owsiane górskie, zalalam napojem ryzowym. Odczekalam trochę, dorzucilam migdały. Miałam tylko czerwonego grejfruta, dodalam. Owsianka jest pyszna:)))))))jak makowiec na święta:))))))))dziękuje za pomysł:)
OdpowiedzUsuńWygląda jak masa makowa do makowca. Jestem pewna,że tak samo smakuje. Uwielbiam takie owsianki:-)
OdpowiedzUsuńMmmmmmmmmmmmmmmmmmmm jeden składnik a tak wiele zmiana! I siedzę po nocach i takie pyszności oglądam! :D Jutro spróbuję taką zmajstrować :D
OdpowiedzUsuńNo właśnie posiadam mak mielony ,brakowało mi tylko inspiracji ,już przełykam ślinkę,dziękuję za pomysł :-)
OdpowiedzUsuńCzy ktoś już wypróbował ten przepis? Co prawda średnio lubię owsiankę, ale czego się nie robi dla zdrowia :)
OdpowiedzUsuń