A Wy, jakie dodatki zazwyczaj dodajecie do omletów?
- 2 jaja
- 1/2 awokado
- sól, pieprz
- papryka słodka wędzona
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu) do smażenia
- Awokado obierz i pokrój w drobną w kostkę.
- Jajka ubij ze wszystkimi przyprawami.
- Na koniec dodaj awokado i delikatnie wymieszaj.
- Na rozgrzanej patelni rozpuść olej kokosowy i usmaż omlet z obydwu stron.
- Podawaj ze świeżymi warzywami.
Nie unikam tłuszczu w swojej diecie, a jego dodatek do smażenia na pewno poprawi smak omleta. Jednak specjalnie dla osób, które ograniczają tłuszcz, upiekłam go następnym razem w wersji bez tłuszczu.
Patelnia Woll Diamond Lite, którą od pewnego czasu testuję, bardzo dobrze sobie z tym poradziła. Omlet miał jedynie minimalnie bardziej przypieczoną skórkę, w porównaniu z tym smażonym na oleju. Nic nie przywarło, a po usmażeniu patelnia nie wymagała czyszczenia.
:)
OdpowiedzUsuń