7 października 2016

Omlet z makiem, czyli fit makowiec na śniadanie oraz właściwości maku

właściwości maku, omlet makowy
Makowiec na śniadanie? Takie rzeczy tylko u mnie ;). 
Smakowity omlet pełen wapnia (pokrywa ponad 50% dziennego zapotrzebowania na wapń). Od czasu, kiedy go wymyśliłam, smażę bardzo często. 
Omlet usmażyłam na patelni Woll Diamond Lite, która nie wymaga stosowania tłuszczu i doskonale radzi sobie z omletami bez tłuszczu, ale nie unikam tłuszczu w swoim odżywianiu, a dodatek oleju kokosowego podkręci smak omleta. Co więcej, zalecane jest aby mak spożywać w połączeniu z tłuszczem (dlaczego - o tym przeczytacie pod przepisem).


  • 2 jajka
  • 4 łyżki mielonego maku (ok. 40-45g)
  • 2 czubate łyżki dowolnej mąki* (u mnie kasztanowa, ale dobra też będzie np. jaglana)
  • 2-3 łyżeczki ksylitolu lub cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka drobnych rodzynek 
  • kilka kropli aromatu rumowego (lub migdałowego) do ciast
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego


  1. Mak zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut.
  2. Zmiksuj jajka z ksylitolem.
  3. Następnie dodaj odciśnięty na drobnym sitku mak, aromat i rodzynki. Wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj mąkę.
  5. Masę wylej na patelnię, na rozgrzany olej kokosowy.
  6. Piecz z obydwu stron, do zarumienia omletu.
  7. Podawaj z owocami lub domowym dżemem.

Właściwości odżywcze maku:

Mak jest doskonałym źródłem wapnia. W 100 g znajduje się aż 1266 mg wapnia (140% dziennego zapotrzebowania, a np. w 100 gramach białego sera tylko 100-200 mg wapnia).
Mak zawiera także dużo pierwiastków: magnezu, żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu, potasu, selenu i cynku.

Jest również bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - A, D, E, a także witaminę C, dlatego warto go spożywać z dodatkiem tłuszczu. Znajdziemy w nim również w witaminy B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy.

Mak zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie) z grupy omega-6, przez co pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, podobnie jak zawarte w maku roślinne fitosterole. 

Stanowi też bogate źródło błonnika pokarmowego.  
Ponadto wspomaga pracę serca, zapobiega zmianom miażdżycowym, poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci, dba o wzrok, podnosi odporność organizmu, wspomaga układ nerwowy (zapobiega stanom depresyjnym, wspomaga walkę ze stresem), zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie.
Jest dosyć kaloryczny (100 g maku to 478 kcal).

Info o maku na podstawie: www.odzywianie.info.pl, www.poradnikzdrowie.pl


9 komentarzy:

  1. Wszystko fajnie, tylko... nie lubięmaku xd poza tym skłądnikiem myślę, że byłoby pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, to rzeczywiście przepis nie dla Ciebie;) a może zamiast maku mogłabyś dać siekaną gorzką czekoladę? ;)

      Usuń
    2. Jeśli ktoś nie lubi niebieskiego maku może spróbować użyć biały mak, który jest delikatniejszy w smaku.

      Usuń
  2. Zrobiłam ...i robię dalej,jest pyszny,ja dodaję aromat migdałowy (jak do makowca),dzięki za pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zosiu, cieszę się bardzo, że omlecik Tobie zasmakował :). Zachęcam do sprawdzenia też innych przepisów na placuszki i naleśniki ;).

      Usuń
  3. Pycha. Uwielbiam mak❤

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również uwielbiam mak i już mi ślinka cieknie:-) Chciałam tylko wtrącić uwagę,co do pokrycia zapotrzebowania na wapń. Mak jest faktycznie bogaty w wapń,ale jego biodostępność z pożywienia to jakieś 15-20%,co daje nam przy tej porcji jakieś max 125mg wchłoniętego wapnia. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podzieleniem się tą cenną informacją :). Wiedziałam, że z roślinnych źródeł jest mniejsza absorbcja wapnia, ale że tylko 15-20%?? :(

      Usuń
  5. Będę robić 😊 jutro na śniadanie 😍 😍 😍

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).