Ja kilka: teflonowe, ceramiczne - każda po pewnym okresie użytkowania miała zarysowania (przy ostrożnym użytkowaniu i unikaniu mycia w zmywarce). "Rekord" pobiła ostatnia patelnia z marmurkową powłoką mineralną, na której po 2 miesiącach pojawiły się zarysowania.
Czy markowa, czy zwykła, żadna patelnia nie przetrwała w mojej kuchni dłużej niż rok (no, może z wyjątkiem jednej żeliwnej z IKEI).
Gdyby podliczyć te wyrzucone patelnie, to całkiem ładna kwota by się uzbierała...
Jako osoba spędzająca w kuchni sporo czasu, używam patelni codziennie, a nawet kilka razy dziennie, dlatego potrzebuję naprawdę dobrej patelni.
Przez ostatnie tygodnie miałam możliwość przetestowania patelni WOLL Diamond Lite, o średnicy 28cm i wysokości 7cm, producenta WOLL Cookware.
Linia Diamond Lite to produkty najnowszej generacji przeznaczone do użytku na różnych rodzajach kuchni, również na płytach indukcyjnych.
Cechą charakterystyczną tej linii są opatentowane i w 100% bezpieczne odpinane rączki.
Podczas testów, spróbowałam usmażyć na patelni omlet bez dodatku tłuszczu (przepis).
Patelnia bardzo dobrze sobie z tym poradziła - omlet miał jedynie minimalnie bardziej przypieczoną skórkę, w porównaniu z tym smażonym na oleju. Nic nie przywarło, a po usmażeniu patelnia nie wymagała czyszczenia.
Podobnie było z pieczarkami smażonymi bez tłuszczu.
Polędwiczki z kurczaka, w przyprawach, bez dodatku tłuszczu, wyszły smaczne i soczyste.
A tak wyglądała patelnia po smażeniu.
Jeśli chodzi o czyszczenie: po lewej, powierzchnia przetarta suchym ręcznikiem papierowym, po prawej, zwilżonym wodą.
Można też przykryć patelnię pokrywką pod koniec smażenia, a skraplająca się para, jeszcze bardziej ułatwi późniejsze czyszczenie.
Dzięki dużej pojemności (3,5 l.) i wysokiemu rantowi (7cm), składniki można podsmażyć, dodać kolejne i całe danie przygotować w jednym naczyniu (np. spaghetti bolognese, gulasz, zapiekanka).
Kolejny omlet (smażony już na tłuszczu).
(przepis)
Odpinana rączka ułatwiła sprawę z wykładaniem gorącej patelni z piekarnika.
Zalety patelni:
+ Trwałość: szlachetna powłoka tytanowo-diamentowa, z wbudowanym kryształami diamentu, jest wysoce odporna na zarysowania i zapewnia długą żywotność naczyń. Są one w dużo większym stopniu odporne na ścieranie niż inne markowe naczynia.+ Powłoka nanokompozytowa w technologii "non-stick" pozwala przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet bez (świetna sprawa dla osób, które z przyczyn zdrowotnych muszą ograniczyć tłuszcz w diecie). Podczas smażenia nic nie przywiera.
+ Mycie patelni
Chociaż patelnię można bez obaw myć w zmywarce, mycie ręczne nie stanowi żadnego problemu. Nie trzeba wcześniej jej namaczać. Wystarczy przetrzeć ją zwilżonym ręcznikiem papierowym lub miękką gąbką. A po smażeniu na tłuszczu, na koniec przetrzeć dno ręcznikiem papierowym.
+ 1 centymetrowe dno, ze specjalnego stopu i technologii odlewu, gwarantuje optymalne rozprowadzanie ciepła oraz brak odkształceń nawet przy bardzo wysokich temperaturach.
+ Oszczędność energii: naczynia DIAMOND LITE firmy WOLL charakteryzują się bardzo dobrym przewodnictwem i kumulacją ciepła, co wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności).
Zauważyłam, że np. omlety trochę szybciej się dopiekały, niż w przypadku moich poprzednich patelni.
+ Odpinany uchwyt: montowany w technologii zatopionego mosiądzu, został zaprojektowany tak, aby był w 100% bezpieczny i nie odpinał się podczas przenoszenia patelni.
Rączka wykonana z materiału odpornego do 250'C, ale podczas czas pieczenia możemy ją odpiąć, a po jej wpięciu wyjąć gorące naczynie.
Dzięki systemowi click-by-click, zaoszczędzamy o wiele więcej miejsca, niż w przypadku patelni tradycyjnej: w szafce, w zmywarce, piekarniku, lodówce, czy na płycie (gdy gotujemy jednocześnie na 4 palnikach).
+ Wzmocniona krawędź zapewnia wysoki poziom odporności na wstrząsy i ułatwia wylewanie np. sosu.
+ Pokrywa wykonana z hartowanego, żaroodpornego szkła, umożliwiająca pieczenie w temp. do 250'C.
+ Pojemność 3,5 litra oraz wymiary (średnica 28cm i wysokość 7cm) sprawiają, że przygotować w niej można wszelkiego rodzaju posiłki jednogarnkowe dla dużej rodziny.
+ Patelnia jest bardzo solidnie wykonana i jest ciężka - tym samym jest bardzo stabilna i podczas jej użytkowania ne przesuwa się na płycie grzewczej.
+ Wszechstronność zastosowania: na płytach indukcyjnych, ceramicznych, gazowych, elektrycznych, w piekarniku i w zmywarce.
+ Gwarancja 2-letnia na na powłoki i uchwyty oraz 25-letnia na równość dna.
Wady patelni:
- Cena: 569zł. Faktycznie, jest bardzo wysoka, jak na patelnię, ale przez kilkanaście ostatnich lat wyrzuciłam już kilka patelni, które kosztowały w sumie podobnie do obecnej.Poza tym, na stronie sklepu można znaleźć też mniejsze i o wiele tańsze patelnie.
- Ciężar (2,4 kg) sprawia, że trudno ją przez dłuższy czas utrzymać w jednej ręce (np. przy zsuwaniu sosu/jajecznicy, omleta z patelni, czy potrząsaniu/podrzucaniu potraw podczas smażenia). Dla drobnych kobiet może to być sporym utrudnieniem, dlatego warto wówczas zastanowić się nad lżejszym modelem.
- Nagrzewa się odrobinę dłużej niż np, cienkie patelnie teflonowe (zresztą jak każda patelnia z grubym dnem). Za to bardzo dobrze przewodzi ciepło i nawet po wyłączeniu, przez pewien czas jeszcze podgrzewa potrawy.
Podsumowując, wszystkie potrawy przygotowane na patelni Woll Diamond Lite wyszły bez zarzutu.
Potrawy nie przywierały, były równomiernie usmażone i soczyste. Mycie patelni okazało się bardzo łatwe.
Mam nadzieję, że wpisem tym pomogłam Wam w podjęciu ewentualnej decyzji o zakupie dobrej patelni.
Na stronie http://www.egustus.pl/, z pewnością każdy znajdzie jakiś odpowiedni model dla siebie.
A nawet jeśli zdecydujecie się na zakup w innym sklepie, pamiętajcie, że dobra patelnia nie może być tania.
Właściwości patelni pozwalają mi mieć nadzieję, że w końcu w mojej kuchni pojawiła się patelnia idealna - na lata.
Od teraz, wszystkie potrawy, które będą wymagały użycia patelni, będą przygotowywane na tej patelni. Gdyby coś się z nią działo w przyszłości, na pewno to dopiszę do recenzji.
Dziękuję bardzo firmie Gustus za przekazanie patelni do testów :).
Uaktualnienie
VI.2017
Na powierzchni patelni pojawiło się coś niepojącego, uszkodzona powierzchnia w wielu miejscach (małe punkciki widoczne na zdjęciu). Wysyłam patelnię do reklamacji.
IX.2017 Dotarła do mnie nowa patelnia.
2020 Na powłoce pojawiły się kropki - mini uszkodzenia, jak w poprzedniej.
Grudzień już niedługo, piszę list do Mikołaja ;).
OdpowiedzUsuńJak przebiegł proces reklamacji, wymienili na nową?
OdpowiedzUsuńWysłałam do reklamacji, czekam na wymianę.
UsuńTak, otrzymałam nową patelnię.
UsuńMam dokładnie to samo na dwóch patelniach, nigdy nie włożyłam do zmywarki, specjalne plastiki do przerzucania. Czy to bezpieczne teraz używać?
OdpowiedzUsuńMoja patelnia też używana zgodnie z wszelkimi wytycznymi dla patelni...
UsuńCo do użytkowania przy uszkodzeniach, najlepiej napisać do producenta - zależy chyba od tego, jakie dno pod główną powłoką... w mojej dno ze stali nierdzewnej, więc chyba teoretycznie można (ale nie jestem pewna i wolę nie ryzykować).
W tradycyjnych teflonowych, jeśli pojawi się jakieś uszkodzenie powłoki, nie powinno się już takiej patelni użytkować.