Makaron pszenny warto czasem zastąpić np. makaronem z cukinii. Jest to wersja makaronu dla osób dbających o linię lub uczulonych na gluten. Jest mniej sycący od zwykłego makaronu, ale można go zjeść wiele więcej.
Przygotujesz go ekspresowo, a dodatki zależą już od Ciebie (w zależności od tego, na jaki sos masz ochotę).
- 2 bardzo młode cukinie (średnicy 2-3 cm)
- dowolny sos (np. pomidorowy, grzybowy czy bolognese) czy pesto
- Obieraczką do warzyw obierz cukinie w długie paski.
- Wrzuć na ok. 2 minuty do posolonego wrzątku.
- Odcedź i przełóż na talerz.
- Na wierzch wyłóż dowolny sos.
Makaron pszenny używam jak najrzadziej, dlatego ten pomysł bardzo mi się podoba. Zrobiłam tak wczoraj na obiad, do tego sos grzybowy i było przepyszne!
OdpowiedzUsuńJa również staram się pszenny używać od czasu do czasu. Są jeszcze wersje makaronu ryżowe, kukurydziane, itp... ale ten z cukinii jest najzdrowszy :).
UsuńCiekawy przepis, idealny dla osób na diecie;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do przygotowania :)
UsuńSuper pomysł, skorzystam!
OdpowiedzUsuńCecylia, cieszę się, że przepis się spodobał:). Zachęcam do przejrzenia pozostałych propozycji śniadaniowych na owsianki ;).
Usuń