19 stycznia 2015

Mleko sezamowe - doskonałe źródło wapnia

Napój sezamowy - wegańskie źródło wapnia

Mleko sezamowe to świetne źródło łatwo przyswajalnego wapnia. 
Szczególnie polecam je osobom, które nie mogą lub nie chcą spożywać mleka krowiego. 
Zrobisz je w kilka minut. Jeśli masz czas, ziarna sezamu możesz namoczyć wcześniej przez kilka godzin w zimnej wodzie (można zrobić też bez namaczania). 

Na blogu znajdziesz też wiele innych przepisów na napoje roślinne (kliknij).


Właściwości sezamu:

W 100 g ziaren sezamu znajduje się aż 1160 mg wapnia (dla porównania, w 100g mleka - 120mg wapnia). 
Sezam zawiera także witaminy z grupy A, E i B, magnez, żelazo, fosfor, cynk.
Dlatego pozostałą po mleku pulpę koniecznie wykorzystajcie, np. do owsianki lub pralinek


Przepis na napój sezamowy ("mleko" sezamowe):

  • 1,5-2 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 szklanki sezamu (ok. 80g)
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego (lub dowolnego słodzidła, np, ksylitolu)
  • szczypta soli
  1. Do blendera wsyp sezam, zalej ciepłą wodą i dodaj cukier oraz szczyptę soli. 
  2. Dokładnie zmiksuj w blenderze, a następnie odcedź na sicie
  3. Przechowuj w lodówce. Przed użyciem zamieszaj.

36 komentarzy:

  1. Sezamowego nigdy nie piłam, ale w najbliższym czasie muszę spróbować, bo wydaje się być przepyszne, a sezam bardzo lubię, a do tego jest taki zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz sezam, mleko na pewno będzie smakowało :).

      Usuń
  2. Ciekawa propozycja , jeszcze nie próbowałam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania. Mam nadzieję, że Ci zasmakuje. Zachęcam taż do skorzystania z pozostałych przepisów na inne mleka roślinne.

      Usuń
  3. Ja też robiłam już różne mleka, ale jakoś nie "wpadłam" na pomysł sezamowego! Napewno zrobię, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko sezamowe robię już od dawna, jednak dopiero teraz zorientowałam się, że nie zamieściłam jeszcze przepisu na blogu ;).

      Usuń
  4. czy dodawanie cukru i soli jest konieczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ile dodawanie soli nie jest konieczne, to wskazane jest jakieś słodzidło (może być np. ksylitol) - znacząco poprawia smak mleka.
      Choć jeśli nie chcesz dodawać tych składników, zmiksuj sezam z wodą i sprawdź czy odpowiada Ci taki smak mleka (może być odrobinę gorzkawy).

      Usuń
  5. juz dawno miałam je robić:) chyba się skuszę dzięki tobie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. To moze byc doskonała alternatywa dla mnie bo jakoś za mlekiem krowim nie przepadam to spróbuje sezamowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, a oprócz sezamowego, możesz też spróbować innych rodzajów mleka roślinnego, aby sprawdzić, które najbardziej Tobie zasmakuje ;) (znajdziesz je pod etykietą: mleko.roślinne)

      Usuń
  7. Czyli rzec by można: mleko chałowe ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby mleko mocniej posłodzić i dać mniej wody, to rzeczywiście przypominałoby w smaku chałwę ;).

      Usuń
  8. Sezam , ksylitol = to lubię , lecę do kuchni zalać ziarenka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Można sezam zmieszać z innymi orzechami, dodać namoczone daktyle zamiast cukru...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, też tak czasami robię. Fajnie jest coś zmieniać, aby mleko za każdym razem smakowało odrobinę inaczej ;).

      Usuń
  10. Chodzi o sezam łuskany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam najbardziej dostępnego - sezamu łuskanego, ale można użyć też niełuskanego.

      Usuń
  11. zrobiłam... dobre... zamiast cukru dodałam syrop z agawy... wyszło lekko gorzkawe... takie ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezam jest specyficzny i mleko z niego może być lekko gorzkawe, w porównaniu z innymi mlekami roślinnymi. Możesz następnym razem spróbować namoczyć go przez kilka godzin w zimnej wodzie, odcedzić i dopiero zrobić mleko.

      Usuń
  12. Zrobilam i wyszlo smaczne- ja dodalam wlasnej roboty cukier waniliowy i sol morska bo zdrowsza 😀 nie namaczalam i zrobilam w thermomixie na najwyzszych obrotach przez 1,30 min
    Dzieki‼️😝

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakim blenderem najlepiej miksować i na jakich obrotach? Pozdrawiam :)
    Tamara

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej kielichowym, na najwyższych obrotach.

      Usuń
    2. kielichowy to jest ten najzwyklejszy? czy taki z pojemniczkiem i nóż jest na samym dole? Przepraszam, że wypytuję, ale mam blender i jestem trochę w tym "zielona" :)

      Usuń
    3. Dokładnie tak :). Trzeba pytać, kto pyta, nie błądzi ;).

      Usuń
    4. dziękuję :) właśnie zmiksowałam sezam z paroma świeżymi daktylami. Pycha!! Pozdrawiam, będę śledziła bloga bo fajny

      Usuń
    5. Cieszę się, że smakuje :). Dziękuję za miłe słowa i zachęcam do wypróbowania kolejnych przepisów ;). Pozdrawiam.

      Usuń
  14. Mleko sezamowe wyszło przepyszne! Ile czasu można przechowywać takie mleko w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie mleko roślinne znika w ciągu 2-3 dni. Wydaje mi się, że 4-5 dni to max. Zresztą, jak spróbujesz i powąchasz, będziesz wiedzieć, że już się nie nadaje do spożycia ;).

      Usuń
  15. A przy ostoporozie jak długo można pić mleko sezamowe?



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tylko nie ma alergii na sezam, to można pić często.

      Usuń
  16. A co można zrobić z pulpą sezamową, która zostaje po zrobieniu mleka? Znasz może jakiś przepis na serek z użyciem tej pulpy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać do chleba, placuszków, ciastek, itp. Nie robiłam serka.

      Usuń
  17. Zmieszałam mleko sezamowe z domowym kokosowym oraz miodem. Przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).