Mleko sezamowe to świetne źródło łatwo przyswajalnego wapnia.
Szczególnie polecam je osobom, które nie mogą lub nie chcą spożywać mleka krowiego.
Zrobisz je w kilka minut. Jeśli masz czas, ziarna sezamu możesz namoczyć wcześniej przez kilka godzin w zimnej wodzie (można zrobić też bez namaczania).
Na blogu znajdziesz też wiele innych przepisów na napoje roślinne (kliknij).
Właściwości sezamu:
W 100 g ziaren sezamu znajduje się aż 1160 mg wapnia (dla porównania, w 100g mleka - 120mg wapnia).Sezam zawiera także witaminy z grupy A, E i B, magnez, żelazo, fosfor, cynk.
Dlatego pozostałą po mleku pulpę koniecznie wykorzystajcie, np. do owsianki lub pralinek.
Przepis na napój sezamowy ("mleko" sezamowe):
- 1,5-2 szklanki ciepłej wody
- 0,5 szklanki sezamu (ok. 80g)
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego (lub dowolnego słodzidła, np, ksylitolu)
- szczypta soli
- Do blendera wsyp sezam, zalej ciepłą wodą i dodaj cukier oraz szczyptę soli.
- Dokładnie zmiksuj w blenderze, a następnie odcedź na sicie.
- Przechowuj w lodówce. Przed użyciem zamieszaj.
Sezamowego nigdy nie piłam, ale w najbliższym czasie muszę spróbować, bo wydaje się być przepyszne, a sezam bardzo lubię, a do tego jest taki zdrowy :)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz sezam, mleko na pewno będzie smakowało :).
UsuńCiekawa propozycja , jeszcze nie próbowałam .
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania. Mam nadzieję, że Ci zasmakuje. Zachęcam taż do skorzystania z pozostałych przepisów na inne mleka roślinne.
UsuńJa też robiłam już różne mleka, ale jakoś nie "wpadłam" na pomysł sezamowego! Napewno zrobię, dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńMleko sezamowe robię już od dawna, jednak dopiero teraz zorientowałam się, że nie zamieściłam jeszcze przepisu na blogu ;).
Usuńczy dodawanie cukru i soli jest konieczne?
OdpowiedzUsuńO ile dodawanie soli nie jest konieczne, to wskazane jest jakieś słodzidło (może być np. ksylitol) - znacząco poprawia smak mleka.
UsuńChoć jeśli nie chcesz dodawać tych składników, zmiksuj sezam z wodą i sprawdź czy odpowiada Ci taki smak mleka (może być odrobinę gorzkawy).
juz dawno miałam je robić:) chyba się skuszę dzięki tobie:)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńTo moze byc doskonała alternatywa dla mnie bo jakoś za mlekiem krowim nie przepadam to spróbuje sezamowego :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, a oprócz sezamowego, możesz też spróbować innych rodzajów mleka roślinnego, aby sprawdzić, które najbardziej Tobie zasmakuje ;) (znajdziesz je pod etykietą: mleko.roślinne)
UsuńCzyli rzec by można: mleko chałowe ;-)
OdpowiedzUsuńGdyby mleko mocniej posłodzić i dać mniej wody, to rzeczywiście przypominałoby w smaku chałwę ;).
UsuńSezam , ksylitol = to lubię , lecę do kuchni zalać ziarenka :)
OdpowiedzUsuńMożna sezam zmieszać z innymi orzechami, dodać namoczone daktyle zamiast cukru...
OdpowiedzUsuńOczywiście, też tak czasami robię. Fajnie jest coś zmieniać, aby mleko za każdym razem smakowało odrobinę inaczej ;).
UsuńChodzi o sezam łuskany?
OdpowiedzUsuńUżyłam najbardziej dostępnego - sezamu łuskanego, ale można użyć też niełuskanego.
Usuńzrobiłam... dobre... zamiast cukru dodałam syrop z agawy... wyszło lekko gorzkawe... takie ma być?
OdpowiedzUsuńSezam jest specyficzny i mleko z niego może być lekko gorzkawe, w porównaniu z innymi mlekami roślinnymi. Możesz następnym razem spróbować namoczyć go przez kilka godzin w zimnej wodzie, odcedzić i dopiero zrobić mleko.
Usuńdziękuję
Usuń:o)
Zrobilam i wyszlo smaczne- ja dodalam wlasnej roboty cukier waniliowy i sol morska bo zdrowsza 😀 nie namaczalam i zrobilam w thermomixie na najwyzszych obrotach przez 1,30 min
OdpowiedzUsuńDzieki‼️😝
Jakim blenderem najlepiej miksować i na jakich obrotach? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTamara
Najlepiej kielichowym, na najwyższych obrotach.
Usuńkielichowy to jest ten najzwyklejszy? czy taki z pojemniczkiem i nóż jest na samym dole? Przepraszam, że wypytuję, ale mam blender i jestem trochę w tym "zielona" :)
UsuńDokładnie tak :). Trzeba pytać, kto pyta, nie błądzi ;).
Usuńdziękuję :) właśnie zmiksowałam sezam z paroma świeżymi daktylami. Pycha!! Pozdrawiam, będę śledziła bloga bo fajny
UsuńCieszę się, że smakuje :). Dziękuję za miłe słowa i zachęcam do wypróbowania kolejnych przepisów ;). Pozdrawiam.
UsuńMleko sezamowe wyszło przepyszne! Ile czasu można przechowywać takie mleko w lodówce?
OdpowiedzUsuńU mnie mleko roślinne znika w ciągu 2-3 dni. Wydaje mi się, że 4-5 dni to max. Zresztą, jak spróbujesz i powąchasz, będziesz wiedzieć, że już się nie nadaje do spożycia ;).
UsuńA przy ostoporozie jak długo można pić mleko sezamowe?
OdpowiedzUsuńJeśli tylko nie ma alergii na sezam, to można pić często.
UsuńA co można zrobić z pulpą sezamową, która zostaje po zrobieniu mleka? Znasz może jakiś przepis na serek z użyciem tej pulpy?
OdpowiedzUsuńMożna dodać do chleba, placuszków, ciastek, itp. Nie robiłam serka.
UsuńZmieszałam mleko sezamowe z domowym kokosowym oraz miodem. Przepyszne:)
OdpowiedzUsuń