26 października 2016

"My New Roots" S. Britton - recenzja książki

"My New Roots" S. Britton - recenzja książki
Dziś recenzja książki blogerki kulinarnej, Sarah Britton, która jakiś czas temu zainspirowała mnie do wypieku chleba bez mąki, z samych ziaren
Podobają mi się jej pomysły na zdrowe potrawy kuchni roślinnej (wegetariańskie, czy wegańskie, często bezglutenowe). Bardzo się cieszę, że wydała w końcu książkę: "My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku"
"My New Roots to przykład na to, w jaki sposób dobre i świadome jedzenie może wpływać na jakość życia. Sarah szanuje swoje ciało i chce dla niego jak najlepiej. Prowadzi bloga po to, żeby inspirować do podejmowania lepszych decyzji żywieniowych w codziennym życiu. Odżywia się wszystkim, co zdrowe, nigdy nie liczy kalorii, a jej przepisy wyglądają i smakują fantastycznie."

Na samym wstępie
Sarah Britton opisała swoją drogę do zdrowego sposobu odżywiania. 
W następnym rozdziale zawarła różne porady kulinarne, m.in.: jak długo moczyć i gotować nasiona strączkowe, jak zrobić ghi, mleko roślinne, czy masło orzechowe, jak kiełkować nasiona.
Pod koniec ksiażki autorka doradza czym według niej najlepiej wypełnić spiżarkę.
Osobiście sporą część z tych rzeczy wiem, czy robię na co dzień, ale dla przeciętnego czytelnika będzie to świetne źródło wiedzy.

Jej kuchnia to prostota i sezonowe składniki, dlatego Sarah podzieliła książkę na 4 główne rozdziały, według pór roku. A na początku każdego rozdziału zamieściła spis potraw w nim zamieszczonych, podzielonych na: poranki, przekąski, dania główne, słodkości.



"My New Roots" S. Britton - recenzja książkiNie często spotyka się podział książki kulinarnej według pór roku. Dla jednych może to być plus, dla innych minus, zależy w jaki sposób przeglądacie zazwyczaj książki kulinarne.
Osobiście, jeśli szukam przepisu na coś słodkiego, to lubię mieć wszystkie przepisy w jednym rozdziale, a nie przeszukiwać spis treści i zaglądać (w tym przypadku) do czterech rozdziałów i na ich początkowych stronach szukać informacji jakie przepisy ze słodyczami zostały w nim zamieszczone.
Wystarczyłby nawet jeden ogólny spis treści podzielony tematycznie na rodzaje dań wraz z numerami stron. Niestety tego też nie tu nie znalazłam.
To jeden minus, jaki mi się rzucił po lekturze książki, ale przepisy wynagradzają nam to małe niedociągnięcie ;).

Autorka zawarła w książce sto ciekawych, niepublikowanych wcześniej przepisów. Spora część z nich to proste przepisy, a niektóre trochę bardziej skomplikowane. Nie zawierają nabiału, cukru i glutenu. Dania są kolorowe i apetyczne.
Niektóre wymienione
w książce produkty były dla mnie nowością i raczej trudno spotkać je w polskich sklepach (mąka ararutowa, lucma, grzyb chaga, fenikuł,...).

Książkę pięknie wydana, przegląda się z przyjemnością, śliczne, proste zdjęcia, w takim stylu, jak lubię.
 

Nie zaznaczałam przepisów do zrobienia, bo większość z nich jest wartych wykonania. Na pewno za jakiś czas, opublikuję coś a blogu.

"My New Roots" to świetne źródło wiedzy i ciekawych, roślinnych przepisów kulinarnych. 
Książka dla wszystkich ceniących zdrowe odżywianie, jak i dla alergików, czy tych, którzy np. chcą przejść na wegetarianizm czy weganizm, a nie mają pomysłu na smaczne roślinne dania. Polecam.


Autor: Sarah Britton
Wydawnictwo: Marginesy
Oprawa: twarda
Format: 190x250
Liczba stron: 256
Cena: 69,90 zł (w promocji 55,90 zł)


Dziękuję Wydawnictwu Marginesy za przesłany egzemplarz do recenzji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).