Podobają mi się jej pomysły na zdrowe potrawy kuchni roślinnej (wegetariańskie, czy wegańskie, często bezglutenowe). Bardzo się cieszę, że wydała w końcu książkę: "My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku"
"My New Roots to przykład na to, w jaki sposób dobre i świadome jedzenie może wpływać na jakość życia. Sarah szanuje swoje ciało i chce dla niego jak najlepiej. Prowadzi bloga po to, żeby inspirować do podejmowania lepszych decyzji żywieniowych w codziennym życiu. Odżywia się wszystkim, co zdrowe, nigdy nie liczy kalorii, a jej przepisy wyglądają i smakują fantastycznie."
Na samym wstępie Sarah Britton opisała swoją drogę do zdrowego sposobu odżywiania.
W następnym rozdziale zawarła różne porady kulinarne, m.in.: jak długo moczyć i gotować nasiona strączkowe, jak zrobić ghi, mleko roślinne, czy masło orzechowe, jak kiełkować nasiona.
Pod koniec ksiażki autorka doradza czym według niej najlepiej wypełnić spiżarkę.
Osobiście sporą część z tych rzeczy wiem, czy robię na co dzień, ale dla przeciętnego czytelnika będzie to świetne źródło wiedzy.
Jej kuchnia to prostota i sezonowe składniki, dlatego Sarah podzieliła książkę na 4 główne rozdziały, według pór roku. A na początku każdego rozdziału zamieściła spis potraw w nim zamieszczonych, podzielonych na: poranki, przekąski, dania główne, słodkości.
Osobiście, jeśli szukam przepisu na coś słodkiego, to lubię mieć wszystkie przepisy w jednym rozdziale, a nie przeszukiwać spis treści i zaglądać (w tym przypadku) do czterech rozdziałów i na ich początkowych stronach szukać informacji jakie przepisy ze słodyczami zostały w nim zamieszczone.
Wystarczyłby nawet jeden ogólny spis treści podzielony tematycznie na rodzaje dań wraz z numerami stron. Niestety tego też nie tu nie znalazłam.
To jeden minus, jaki mi się rzucił po lekturze książki, ale przepisy wynagradzają nam to małe niedociągnięcie ;).
Autorka zawarła w książce sto ciekawych, niepublikowanych wcześniej przepisów. Spora część z nich to proste przepisy, a niektóre trochę bardziej skomplikowane. Nie zawierają nabiału, cukru i glutenu. Dania są kolorowe i apetyczne.
Niektóre wymienione w książce produkty były dla mnie nowością i raczej trudno spotkać je w polskich sklepach (mąka ararutowa, lucma, grzyb chaga, fenikuł,...).
Książkę pięknie wydana, przegląda się z przyjemnością, śliczne, proste zdjęcia, w takim stylu, jak lubię.
Nie zaznaczałam przepisów do zrobienia, bo większość z nich jest wartych wykonania. Na pewno za jakiś czas, opublikuję coś a blogu.
"My New Roots" to świetne źródło wiedzy i ciekawych, roślinnych przepisów kulinarnych.
Książka dla wszystkich ceniących zdrowe odżywianie, jak i dla alergików, czy tych, którzy np. chcą przejść na wegetarianizm czy weganizm, a nie mają pomysłu na smaczne roślinne dania. Polecam.
Autor: Sarah Britton
Wydawnictwo: Marginesy
Oprawa: twarda
Format: 190x250
Liczba stron: 256
Cena: 69,90 zł (w promocji 55,90 zł)
Dziękuję Wydawnictwu Marginesy za przesłany egzemplarz do recenzji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).