25 października 2016

Konkurs - Barilla

Chciałabym zaprosić Was do prostego konkursu z firmą Barilla, z okazji Światowego Dnia Makaronu.

Nagrody to 3 zestawy produktów: 5 makaronów + 2 sosy. 

Zasady:
  1. Zaproponuj przepis na makaron w jesiennej wersji (najlepiej, gdyby trafił w moje gusta ;) ). 
  2. Przepis lub opis dania zamieść w komentarzu poniżej. Komentarz podpisz.
  3. Każdy może zaproponować tylko 1 propozycję. 
  4. Zdjęcie nie jest wymagane (jeśli ktoś chce, może zamieścić je pod postem konkursowym na Facebooku).  
  5. Konkurs trwa od 25 - 30.X.2016 r.
  6. Wyniki zostaną podane w ciągu 2 dni od zakończenia konkursu, w tym poście.
  7. Zwycięzcy będą zobowiązani do przesłania swoich danych adresowych w ciągu 3 dni od ogłoszenia wyników (można też zostawić swojego e-maila, wówczas ja skontaktuję się ze zwycięzcami).
  8. Nagrody wysyła firma Barilla (na terenie Polski).


31.X. Wyniki:
Dziękuję Wam za smakowite zgłoszenia :). W wyborze wygranych pomagał mi mąż ;).

Nagrody wędrują do: Lucyny, Laury i Anny.

Panie, które nie zostawiły e-maila, proszę o kontakt w ciągu 3 dni.

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam makaron i dzis także będziemy obchodzić ten dzień obiado - kolacją z makaronem.
    U nas będzie to Bavette z tuńczykiem.

    Bavette z tuńczykiem i rukolą - składniki na 4 porcje



    320 g makaronu bavette (w oryginalnym przepisie spaghetti)
    4 obrane i pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku
    1 pokrojone drobne chili
    3 łyżki stołowe oliwy z olwek extra vergine
    3 łyżki stołowe oliwy z oliwek z czosnkiem i chili
    6 dużych pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
    70 g rukoli
    450 g tuńczyka w kawałkach z puszki
    sok z 2 cytryn
    parmezan do dekoracji
    Ugotuj makaron w dużej ilości słonej wody.

    W międzyczasie, wlej 3 łyżki oliwy z oliwek na patelnię, dodaj pokrojony czosnek i chili oraz pomidorki.
    Smaż na średnim ogniu aż czosnek będzie lekko zrumieniony. Zdejmij wówczas patelnię z ognia.

    Kiedy makaron będzie al dente, dobrze odsącz i przełóż na patelnię z czosnkiem. Zamieszaj, dodaj rukolę, tuńczyka i pozostałe pomidorki. Dodaj 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek z czosnkiem i chili.

    Postaw patelnię na bardzo mały ogień. Wymieszaj dokładnie, aby wszystko się dokładnie połączyło.
    Zdejmij patelnię z ognia, wciśnij sok z cytryny i zetrzyj parmezan.

    Nakładaj na talerze i natychmiast podawaj.

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron na mleku kokosowym z dynią i parmezanem
    Pyszne, rozgrzewające danie idealne na jesienne dni :)

    Składniki:
    -100g makaronu sphagetti
    -1 puszka tłustego mleka kokosowego
    -1 łyżka przyprawy curry
    -1 cebula
    -1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
    -1 łyżka oleju kokosowego
    -pół szklanki potartego parmezanu
    -1 ząbek czosnku
    -pół świeżej papryczki chili
    -pół natki pietruszki
    -sól, pieprz do smaku

    Sposób przygotowania:
    -na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy cebulę oraz czosnek i smażymy około 1 minutę
    -dodajemy pokrojoną dynię, papryczkę chili oraz wlewamy mleczko kokosowe- całość dusimy około 10minut , aż dynia będzie miękka, ale nie rozpadająca
    -na koniec dodajemy parmezan oraz przyprawy i mieszamy aż sos będzie gęsty (jeśli będzie zbyt gęsty należy dolać odrobinę wody)
    -gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu i łączymy z sosem
    -posypujemy posiekaną natką

    Smacznego i na zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron tagiatelle
    dynia makaronowa ok 0,5kg
    serek mascarpone 1 opakowanie
    cebulka czerwona 1 sztuka
    parmezan tarty
    imbir świeży 3 plasterki
    papryka ostra w proszku wg uznania do ostrości
    sól i pieprz wg uznania
    gałka muszkatołowa szczypta

    Dynię obieramy, kroimy w kostkę i pieczemy do miękkości w piekarniku w 160 stopniach. Gotujemy makaron kiedy dynia jest już prawie gotowa. Podsmażamy cebulkę i imbir drobno pokrojone na odrobinie masła lub oliwy. Do miski wrzucamy makaron, wrzucamy ser mascarpone, przyprawy, cebulkę z imbirem i mieszamy do rozpuszczenia serka. Nakładamy na talerz, nakładamy kilkanaście kostek upieczonej dyni i posypujemy startym parmezanem. Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaron z łososiem i szpinakiem na mleku kokosowym

    Czego potrzebujemy?
    -200g makaronu farfalle
    -200g wędzonego łososia pokrojonego
    -spora garść świeżego szpinaku
    -pół szklanki mleka kokosowego
    -1 ząbek czosnku
    -1 cebula
    -1 łyżka masła klarowanego
    -sok z limonki
    -1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
    -sól, pieprz do smaku

    Przygotowania:
    -makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu
    -drobno siekam cebulę oraz czosnek i smażę na maśle klarowanym na patelni
    -łososia oraz szpinak dodaję do cebuli i czosnku i dokładnie mieszam
    -wlewam mleko kokosowe oraz dodaję przyprawy i ponownie mieszam
    -odcedzony makaron dodaję na patelnię, wszystko dokładnie mieszam i wykładam na talerz

    Smacznego :) :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesienna, zdrowsza wersja makaronu z grzybami i białym sosem

    Potrzebujemy:
    makaron Barilla tagliatelle
    1/2 opakowania jarmużu
    1 szklanka grzybów, np. prawdziwków
    1 cebula
    czosnek
    olej
    sol, pieprz
    natka pietruszki
    100 g nerkowców
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Makaron ugotuj.
    Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj czosnek, a następnie pokrojone grzyby i jarmuż. Przypraw solą i pieprzem i duś do miękkości grzybów i jarmużu.
    Namoczone przez noc nerkowce odcedź i zmiksuj z odrobiną soku z cytryny, soli i pieprzu. Sos przełóż na patelnię i wymieszaj.
    Podawaj od razu z siekaną natką pietruszki.
    Smacznego:).

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój brzuszku powiedz przecie,
    Czy makaron jeść chcecie?
    A on odpowiada bez wahania
    Iż uwielbia z makaronem sałatkowe dania.
    A więc trzeba z makaronem pewną sałatkę wypróbować,
    By wspólnie moim podniebieniom zaimponować.
    Polecam Sałatkę z warzywami z makaronem w sosie śmietanowym
    Z efektem smacznym i co najważniejsze zdrowym.
    Najpierw składniki podam,
    A następnie opis przygotowanie dodam.
    -300g makaronu Barilla kokardki
    - 1 mały brokuł
    - 1 nieduża cukinia
    - 3-4 marchewki
    - 1 puszka zielonego groszku
    - 1 puszka filetów anchois
    - 4 łyżki śmietany
    - 1 mały kremowy serek
    - sól i pierz do smaku
    Jeżeli chodzi o wykonanie,
    Jest prosto i szybko niesłychanie.
    Brokuł umyć i na różyczki małe podzielić,
    Cukinię i marchewkę w talarki pokroić.
    Następnie je ugotować na parze,
    Ohh już o tej sałatce marzeee.
    Groszek z zalewy odsączyć i makaron się gotuje,
    Zgodnie z opakowaniem i następnie się „odcedzuje”.
    Warzywa z gorącym makaronem i groszkiem połączyć,
    Solą i pieprzem doprawić- „załączyć”.
    W rondelku podgrzewać serek kremowy i śmietanę,
    Cały czas na wolnym ogniu mieszane.
    Tylko należy uważać by tegoż sosu nie zagotować,
    Teraz polać sałatkę i filetami anchois udekorować.
    Na koniec nie pozostaje nic innego ,
    Jak pożyczyć SMACZNEGO!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Makaron z sosem dyniowym, serem gorgonzola, pieczonymi batatami i awokado

    Składniki:

    - 350 g makaronu
    - 200 g puree z dyni
    - 250 ml śmietanki 30%
    - 1 duży batat
    - 2 awokado
    - 100 g sera gorgonzola
    - sok z 1/2 cytryny
    - 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
    - 1/8 łyżeczki cynamonu
    - 1/8 łyżeczki przyprawy do piernika
    - 1/2 łyżki tymianku
    - 1/2 łyżeczki szałwii
    - 20 g pestek z dyni
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka oleju rzepakowego
    - sól, pieprz
    - odrobina wody z ugotowanego makaronu


    Pestki dyni wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażyć na małym ogniu przez kilka minut, uważając by ich nie przepalić.
    Bataty obrać, pokroić w niewielką kostkę. Skropić olejem, posypać czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Bataty rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez około 20 minut.
    Masło rozpuścić na patelni, dodać puree z dyni i śmietankę, wymieszać. Gdy się zagotują, doprawić pieprzem, odrobiną soli i gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy poszatkowaną szałwię i tymianek, delikatnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze minutę. Sos zdjąć z ognia, dodać pokruszoną gorgonzolę i delikatnie wymieszać.
    Do niedużej miseczki wlać około szklanki wody, dodać sok z cytryny, wymieszać. Awokado obrać, pokroić na niewielką kostkę. Pokrojone awokado zanurzyć na chwilę w wodzie z cytryną, odcedzić.
    Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron dodać do sosu, wymieszać. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolać odrobinę wody, w której gotowany był makaron. Do makaronu dodać bataty i awokado, delikatnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze i posypać prażonymi pestkami dyni.

    OdpowiedzUsuń
  8. Makaron penne z brokułami, szparagami, serkiem ricotta i cytryną

    Składniki:
    250g makaronu penne
    1 szklanka brokułów, podzielonych na różyczki
    1 pęczek szparagów, pokrojonych na kawałki
    150g chudego serka ricotta
    1/2 szklanki startego parmezanu
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżeczki startej skórki z cytryny
    2 łyżeczki soku z cytryny
    pieprz


    Przygotowanie:
    Zagotować wodę na makaron.
    W misce wymieszać ricottę, 1/4 szklanki parmezanu, natkę pietruszki, skórkę z cytryny, sok z cytryny i pieprz.
    Na gotującą się wodę wrzucić makaron i gotować według instrukcji na opakowaniu. 3 minuty przed końcem gotowania dodać brokuły i szparagi. Odcedzić makaron, pozostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania - dodać ją do serka ricotta i wymieszać z makaronem z warzywami. Całość posypać resztą parmezanu.

    Paulina
    jomally88@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja propozycja to pyszne pełnoziarniste spaghetti z leśnymi grzybami, bobem i świeżą rukolą. Grzyby idealnie pasują do makaronu a wraz z bobem i rukolą są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania.
    Potrzebujemy: (dla 2 osób)
    – 200 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
    – 250 g świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki)
    – 250 g bobu (jesienią mrożony)
    – garść świeżej rukoli
    – garść orzechów nerkowca
    – świeża natka zielonej pietruszki
    – 2 ząbki czosnku
    – oliwa z oliwek
    – sól morska
    – kolorowy pieprz

    Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mrożony bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości (około 30 minut), ostudzić i obrać. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek. Oliwę rozgrzać i wrzucić oczyszczone świeże grzyby. Smażyć chwilkę, aż puszczą sok. Następnie dodać pokrojony w plasterki czosnek i ugotowany, obrany bób. Całość razem chwilkę smażyć i dodać ugotowany al dente pełnoziarnisty makaron. Doprawić świeżo zmieloną solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku. Na osobnej, suchej patelni uprażyć grubo posiekane orzechy nerkowca. Dodać je do makaronu razem z posiekaną natką zielonej pietruszki i umytą, świeżą rukolą.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
    Aneta

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja proponuję zdrowe jesienne warzywa zapiekane z makaronem i kozim serem, podane z bazyliową pastą:

    Potrzebujemy:
    - 4 obrane i pokrojone w plasterki marchewki
    - 2 umyte i pokrojone pory ( tylko biała część)
    - 3 umyte i pokrojone w paski kolorowe papryki ( czerwona, zielona i biała)
    - dowolny ugotowany ulubiony makaron
    - dobrej jakości kozi ser ( u mnie z czosnkiem niedźwiedzim)
    - sól morska, kolorowy pieprz, oregano do smaku
    - 3 łyżki oleju roślinnego

    W woku lub garnku rozgrzewamy olej roślinny. Na rozgrzany olej wrzucamy por, chwilkę dusimy i dodajemy marchewki i paprykę. Dusimy około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy sól, pieprz, oregano do smaku i całość dusimy około 1 minuty. Dodajemy ugotowany ulubiony makaron i całość mieszamy. Warzywa z makaronem przekładamy do jednego większego lub kilku mniejszych naczyń do zapiekania, na wierzch układamy kilka plastrów dobrej jakości koziego sera i całość zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 185 C. Zapiekankę podajemy gorącą z bazyliową pastą:
    Listki z jednej doniczki bazylii miksujemy z 3 ząbkami czosnku i kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Solimy do smaku.
    Laura
    a763@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).