Nagrody to 3 zestawy produktów: 5 makaronów + 2 sosy.
Zasady:
- Zaproponuj przepis na makaron w jesiennej wersji (najlepiej, gdyby trafił w moje gusta ;) ).
- Przepis lub opis dania zamieść w komentarzu poniżej. Komentarz podpisz.
- Każdy może zaproponować tylko 1 propozycję.
- Zdjęcie nie jest wymagane (jeśli ktoś chce, może zamieścić je pod postem konkursowym na Facebooku).
- Konkurs trwa od 25 - 30.X.2016 r.
- Wyniki zostaną podane w ciągu 2 dni od zakończenia konkursu, w tym poście.
- Zwycięzcy będą zobowiązani do przesłania swoich danych adresowych w ciągu 3 dni od ogłoszenia wyników (można też zostawić swojego e-maila, wówczas ja skontaktuję się ze zwycięzcami).
- Nagrody wysyła firma Barilla (na terenie Polski).
31.X. Wyniki:
Dziękuję Wam za smakowite zgłoszenia :). W wyborze wygranych pomagał mi mąż ;).
Nagrody wędrują do: Lucyny, Laury i Anny.
Panie, które nie zostawiły e-maila, proszę o kontakt w ciągu 3 dni.
Uwielbiam makaron i dzis także będziemy obchodzić ten dzień obiado - kolacją z makaronem.
OdpowiedzUsuńU nas będzie to Bavette z tuńczykiem.
Bavette z tuńczykiem i rukolą - składniki na 4 porcje
320 g makaronu bavette (w oryginalnym przepisie spaghetti)
4 obrane i pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku
1 pokrojone drobne chili
3 łyżki stołowe oliwy z olwek extra vergine
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek z czosnkiem i chili
6 dużych pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
70 g rukoli
450 g tuńczyka w kawałkach z puszki
sok z 2 cytryn
parmezan do dekoracji
Ugotuj makaron w dużej ilości słonej wody.
W międzyczasie, wlej 3 łyżki oliwy z oliwek na patelnię, dodaj pokrojony czosnek i chili oraz pomidorki.
Smaż na średnim ogniu aż czosnek będzie lekko zrumieniony. Zdejmij wówczas patelnię z ognia.
Kiedy makaron będzie al dente, dobrze odsącz i przełóż na patelnię z czosnkiem. Zamieszaj, dodaj rukolę, tuńczyka i pozostałe pomidorki. Dodaj 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek z czosnkiem i chili.
Postaw patelnię na bardzo mały ogień. Wymieszaj dokładnie, aby wszystko się dokładnie połączyło.
Zdejmij patelnię z ognia, wciśnij sok z cytryny i zetrzyj parmezan.
Nakładaj na talerze i natychmiast podawaj.
Smacznego :)
Makaron na mleku kokosowym z dynią i parmezanem
OdpowiedzUsuńPyszne, rozgrzewające danie idealne na jesienne dni :)
Składniki:
-100g makaronu sphagetti
-1 puszka tłustego mleka kokosowego
-1 łyżka przyprawy curry
-1 cebula
-1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
-1 łyżka oleju kokosowego
-pół szklanki potartego parmezanu
-1 ząbek czosnku
-pół świeżej papryczki chili
-pół natki pietruszki
-sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
-na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy cebulę oraz czosnek i smażymy około 1 minutę
-dodajemy pokrojoną dynię, papryczkę chili oraz wlewamy mleczko kokosowe- całość dusimy około 10minut , aż dynia będzie miękka, ale nie rozpadająca
-na koniec dodajemy parmezan oraz przyprawy i mieszamy aż sos będzie gęsty (jeśli będzie zbyt gęsty należy dolać odrobinę wody)
-gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu i łączymy z sosem
-posypujemy posiekaną natką
Smacznego i na zdrowie!
Makaron tagiatelle
OdpowiedzUsuńdynia makaronowa ok 0,5kg
serek mascarpone 1 opakowanie
cebulka czerwona 1 sztuka
parmezan tarty
imbir świeży 3 plasterki
papryka ostra w proszku wg uznania do ostrości
sól i pieprz wg uznania
gałka muszkatołowa szczypta
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i pieczemy do miękkości w piekarniku w 160 stopniach. Gotujemy makaron kiedy dynia jest już prawie gotowa. Podsmażamy cebulkę i imbir drobno pokrojone na odrobinie masła lub oliwy. Do miski wrzucamy makaron, wrzucamy ser mascarpone, przyprawy, cebulkę z imbirem i mieszamy do rozpuszczenia serka. Nakładamy na talerz, nakładamy kilkanaście kostek upieczonej dyni i posypujemy startym parmezanem. Smacznego:)
Makaron z łososiem i szpinakiem na mleku kokosowym
OdpowiedzUsuńCzego potrzebujemy?
-200g makaronu farfalle
-200g wędzonego łososia pokrojonego
-spora garść świeżego szpinaku
-pół szklanki mleka kokosowego
-1 ząbek czosnku
-1 cebula
-1 łyżka masła klarowanego
-sok z limonki
-1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
-sól, pieprz do smaku
Przygotowania:
-makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu
-drobno siekam cebulę oraz czosnek i smażę na maśle klarowanym na patelni
-łososia oraz szpinak dodaję do cebuli i czosnku i dokładnie mieszam
-wlewam mleko kokosowe oraz dodaję przyprawy i ponownie mieszam
-odcedzony makaron dodaję na patelnię, wszystko dokładnie mieszam i wykładam na talerz
Smacznego :) :)
Jesienna, zdrowsza wersja makaronu z grzybami i białym sosem
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
makaron Barilla tagliatelle
1/2 opakowania jarmużu
1 szklanka grzybów, np. prawdziwków
1 cebula
czosnek
olej
sol, pieprz
natka pietruszki
100 g nerkowców
1 łyżeczka soku z cytryny
Makaron ugotuj.
Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj czosnek, a następnie pokrojone grzyby i jarmuż. Przypraw solą i pieprzem i duś do miękkości grzybów i jarmużu.
Namoczone przez noc nerkowce odcedź i zmiksuj z odrobiną soku z cytryny, soli i pieprzu. Sos przełóż na patelnię i wymieszaj.
Podawaj od razu z siekaną natką pietruszki.
Smacznego:).
Mój brzuszku powiedz przecie,
OdpowiedzUsuńCzy makaron jeść chcecie?
A on odpowiada bez wahania
Iż uwielbia z makaronem sałatkowe dania.
A więc trzeba z makaronem pewną sałatkę wypróbować,
By wspólnie moim podniebieniom zaimponować.
Polecam Sałatkę z warzywami z makaronem w sosie śmietanowym
Z efektem smacznym i co najważniejsze zdrowym.
Najpierw składniki podam,
A następnie opis przygotowanie dodam.
-300g makaronu Barilla kokardki
- 1 mały brokuł
- 1 nieduża cukinia
- 3-4 marchewki
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 puszka filetów anchois
- 4 łyżki śmietany
- 1 mały kremowy serek
- sól i pierz do smaku
Jeżeli chodzi o wykonanie,
Jest prosto i szybko niesłychanie.
Brokuł umyć i na różyczki małe podzielić,
Cukinię i marchewkę w talarki pokroić.
Następnie je ugotować na parze,
Ohh już o tej sałatce marzeee.
Groszek z zalewy odsączyć i makaron się gotuje,
Zgodnie z opakowaniem i następnie się „odcedzuje”.
Warzywa z gorącym makaronem i groszkiem połączyć,
Solą i pieprzem doprawić- „załączyć”.
W rondelku podgrzewać serek kremowy i śmietanę,
Cały czas na wolnym ogniu mieszane.
Tylko należy uważać by tegoż sosu nie zagotować,
Teraz polać sałatkę i filetami anchois udekorować.
Na koniec nie pozostaje nic innego ,
Jak pożyczyć SMACZNEGO!!
Makaron z sosem dyniowym, serem gorgonzola, pieczonymi batatami i awokado
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 350 g makaronu
- 200 g puree z dyni
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 duży batat
- 2 awokado
- 100 g sera gorgonzola
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżki tymianku
- 1/2 łyżeczki szałwii
- 20 g pestek z dyni
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- odrobina wody z ugotowanego makaronu
Pestki dyni wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażyć na małym ogniu przez kilka minut, uważając by ich nie przepalić.
Bataty obrać, pokroić w niewielką kostkę. Skropić olejem, posypać czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Bataty rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez około 20 minut.
Masło rozpuścić na patelni, dodać puree z dyni i śmietankę, wymieszać. Gdy się zagotują, doprawić pieprzem, odrobiną soli i gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy poszatkowaną szałwię i tymianek, delikatnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze minutę. Sos zdjąć z ognia, dodać pokruszoną gorgonzolę i delikatnie wymieszać.
Do niedużej miseczki wlać około szklanki wody, dodać sok z cytryny, wymieszać. Awokado obrać, pokroić na niewielką kostkę. Pokrojone awokado zanurzyć na chwilę w wodzie z cytryną, odcedzić.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron dodać do sosu, wymieszać. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolać odrobinę wody, w której gotowany był makaron. Do makaronu dodać bataty i awokado, delikatnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze i posypać prażonymi pestkami dyni.
Makaron penne z brokułami, szparagami, serkiem ricotta i cytryną
OdpowiedzUsuńSkładniki:
250g makaronu penne
1 szklanka brokułów, podzielonych na różyczki
1 pęczek szparagów, pokrojonych na kawałki
150g chudego serka ricotta
1/2 szklanki startego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny
pieprz
Przygotowanie:
Zagotować wodę na makaron.
W misce wymieszać ricottę, 1/4 szklanki parmezanu, natkę pietruszki, skórkę z cytryny, sok z cytryny i pieprz.
Na gotującą się wodę wrzucić makaron i gotować według instrukcji na opakowaniu. 3 minuty przed końcem gotowania dodać brokuły i szparagi. Odcedzić makaron, pozostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania - dodać ją do serka ricotta i wymieszać z makaronem z warzywami. Całość posypać resztą parmezanu.
Paulina
jomally88@wp.pl
Moja propozycja to pyszne pełnoziarniste spaghetti z leśnymi grzybami, bobem i świeżą rukolą. Grzyby idealnie pasują do makaronu a wraz z bobem i rukolą są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania.
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy: (dla 2 osób)
– 200 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
– 250 g świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki)
– 250 g bobu (jesienią mrożony)
– garść świeżej rukoli
– garść orzechów nerkowca
– świeża natka zielonej pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– oliwa z oliwek
– sól morska
– kolorowy pieprz
Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mrożony bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości (około 30 minut), ostudzić i obrać. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek. Oliwę rozgrzać i wrzucić oczyszczone świeże grzyby. Smażyć chwilkę, aż puszczą sok. Następnie dodać pokrojony w plasterki czosnek i ugotowany, obrany bób. Całość razem chwilkę smażyć i dodać ugotowany al dente pełnoziarnisty makaron. Doprawić świeżo zmieloną solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku. Na osobnej, suchej patelni uprażyć grubo posiekane orzechy nerkowca. Dodać je do makaronu razem z posiekaną natką zielonej pietruszki i umytą, świeżą rukolą.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
Aneta
A ja proponuję zdrowe jesienne warzywa zapiekane z makaronem i kozim serem, podane z bazyliową pastą:
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
- 4 obrane i pokrojone w plasterki marchewki
- 2 umyte i pokrojone pory ( tylko biała część)
- 3 umyte i pokrojone w paski kolorowe papryki ( czerwona, zielona i biała)
- dowolny ugotowany ulubiony makaron
- dobrej jakości kozi ser ( u mnie z czosnkiem niedźwiedzim)
- sól morska, kolorowy pieprz, oregano do smaku
- 3 łyżki oleju roślinnego
W woku lub garnku rozgrzewamy olej roślinny. Na rozgrzany olej wrzucamy por, chwilkę dusimy i dodajemy marchewki i paprykę. Dusimy około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy sól, pieprz, oregano do smaku i całość dusimy około 1 minuty. Dodajemy ugotowany ulubiony makaron i całość mieszamy. Warzywa z makaronem przekładamy do jednego większego lub kilku mniejszych naczyń do zapiekania, na wierzch układamy kilka plastrów dobrej jakości koziego sera i całość zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 185 C. Zapiekankę podajemy gorącą z bazyliową pastą:
Listki z jednej doniczki bazylii miksujemy z 3 ząbkami czosnku i kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Solimy do smaku.
Laura
a763@gazeta.pl