19 maja 2013

Domowa mrożona herbata z miętą i cytryną

Domowa mrożona herbata cytrynowa
Herbata mrożona, tzw. ice tea jest idealna w upalne dni. Schłodzona zielona herbata doskonale gasi pragnienie.
  • 4-5 łyżeczek herbaty zielonej cytrynowej (u mnie Sencha imbir&cytryna Tea Club)
  • 1 litr wody
  • 1 mała cytryna
  • 1/2 limonki
  • 1/2 pomarańczy
  • garść mięty
  • 2 łyżki cukru brązowego lub ksylitolu
  • kilkanaście kostek lodu
  1. Susz herbaty zalać lekko przestudzonym wrzątkiem (ok. 80'C) i zaparzyć. 
  2. Następnie napar przelać przez sitko, dodać cukier i ostudzić. 
  3. Do chłodnej herbaty dodać pokrojone w plasterki owoce oraz liście mięty i lekko je docisnąć łyżką. 
  4. Najlepiej wstawić do lodówki na jakiś czas, a przed podaniem dodać kostki lodu.

5 komentarzy:

  1. Idealna na upalne dni, skorzystam z przepisu na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super! cieszę się, że korzystacie z moich przepisów :)

      Usuń
  2. idealna na dzisiaj:) jak moge częstuje się;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe danie
    Zapraszamy z nim do trwającego jeszcze dziś konkursu kwaśne smaki

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).