Kawa z dodatkiem mleka kokosowego smakuje wyśmienicie!
Mleko oczywiście można przygotować standardowo, przy użyciu zwykłego sitka i garnka (robiłam tak kiedyś mleko owsiane), ale tym razem mleko przygotowałam w odrobinę prościej, przy pomocy urządzenia Chufamix.
Polecam też wersję z pominięciem płatków owsianych - z samych wiórków kokosowych - taki napój kokosowy jest jeszcze smaczniejszy.
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g płatków owsianych górskich (można zamienić na wiórki kokosowe)
- 1 l. gorącej wody (ok. 80'C)
- opcjonalnie dowolny środek słodzący, np. 2 łyżki syropu daktylowego
- Wlej gorącą wodę do naczynia. Włóż wkład filtrujący, wsyp wiórki kokosowe i płatki owsiane oraz środek słodzący.
- Pozostaw na 5 minut.
- Blenderem zmiksuj składniki, podnieś wkład filtrujący i przy pomocy tłoka wyciśnij z pulpy mleko.
- Mleko przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
- Mleko rozwarstwia się i przed spożyciem należy je zamieszać.
Uwielbiam mleka roślinne, a najbardziej kokosowe i migdałowe. Spróbuję kiedyś połączyć je z owsianym.
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńZrobiłam i zakochałam się w mleku kokosowym :)
OdpowiedzUsuń:) mi też bardzo smakuje, szczególnie do owsianki czy kawy.
UsuńChętnie spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest super, mleko jest wyraziste w smaku a mimo to nie geste. Czuc prawdziwa jakosc :)
OdpowiedzUsuńJulito, dziękuję za komentarz. Bardzo się cieszę, że mleko Tobie zasmakowało :).
UsuńJeśli masz ochotę, wypróbuj kolejne rodzaje mleka roślinnego (https://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/search/label/mleko.ro%C5%9Blinne)
Fajnie że trafiłam na ten przepis bardzo dobra opcja mleka zdrowego do kawy :)
OdpowiedzUsuń