8 czerwca 2016

Botwinka - lekka zupa na lato


Botwinka - pyszna zupa na lato
Jak tylko na bazarku pojawia się botwinka, dosyć często przygotowuję z niej lekką i smaczną zupę, która kojarzy mi się z latem. Można ją podawać z różnymi dodatkami (np. młodymi ziemniakami z oliwą, czy z jajkiem na twardo z grzanką, zabielona lub nie) i za każdym razem będzie smakować nieco inaczej. 
Moja mama najczęściej podaje botwinkę zabielaną śmietaną, z ziemniakami okraszonymi skwarkami. Ja przygotowałam ją w wersji bezmięsnej i bez zabielania.


  • 4 młode buraki wraz z botwinką
  • 3 młode marchewki
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oleju do smażenia
  • 1 mała cebula
  • sól
  • 3 łyżki octu jabłkowego lub 2 łyżki soku z cytryny
  • bulion warzywny (jeśli wolisz, może być bulion mięsny lub woda)
  • natka pietruszki



  1. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach (siekałam robotem z ostrzami "s").
  2. Botwinkę dokładnie umyj i pokrój na kawałki.
  3. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach (siekałam robotem z ostrzami "s").
  4. Do gorącego bulionu (ok. 2 l.) wrzuć marchewkę i buraczki z botwinką (jeśli marchew jest zeszłoroczna, podgotuj ja wcześniej przez kilka minut).
  5. Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na oleju kokosowym z odrobiną soli, a następnie przełóż do garnka.
  6. Posól i gotuj na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
  7. Jeśli chcesz, możesz zupę zabielić (1 łyżką mąki wymieszaną z odrobiną wody i małym kubkiem śmietany).
  8. Na koniec dopraw (stopniowo) octem jabłkowym lub sokiem z cytryny.
  9. Blenderem ręcznym zmiksuj część zupy, aby ją trochę zagęścić.
  10. Dodaj natkę pietruszki i łyżeczkę oleju kokosowego.
  11. Podawaj z dowolnymi dodatkami.


6 komentarzy:

  1. Botwinka idealna, moje buraczki już za kilka dni będą w sam, więc wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Rośliny z domowego ogródka najlepsze!
      W tym roku nie posiałam - muszę pamiętać w przyszłym :).

      Usuń
  2. Pyszności !! chyba sobie dzisiaj zrobię

    OdpowiedzUsuń
  3. Największym fanem botwinki jest mój dziadek. Kiedyś na wakacjach karmił mnie tą zupką teraz ja wiozę czasem w garnuszku dla niego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja babcia zawsze wmuszała mi botwinkę, mowiąc, że to najlepsza zupa na świecie. Pomimo, że niechętnie jadłam ją w tamtym czasie, teraz mam ochotę ją przygotować! v:))

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).