18 stycznia 2013

Niby-sernik fasolowy bez glutenu, z kokosem i czekoladą


Ciasto fasolowe z kokosem i czekoladą
Robiłam już kilka wypieków z fasoli, zarówno na słono, jak i na słodko. 
Tym razem upiekłam eksperymentalne ciasto fasolowe w wersji białej, z wiórkami kokosowymi. Wyszło ciekawe w smaku, lekko wilgotne, podobne do sernika, z wyczuwalnymi wiórkami kokosowymi. 
Przy drugim podejściu, dodałam kawałki czekolady do środka ciasta i było jeszcze lepsze. 

  • 350 g fasoli białej (np. Piękny Jaś Kupiec) czyli ok. 900 g ugotowanej lub niecałe 4 puszki odsączonej fasoli
  • 6 jaj
  • 100 g wiórków kokosowych (u mnie takich)
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2/3 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 6 czubatych łyżek gęstego mleczka kokosowego z puszki
  • 1 aromat waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • ok. 150 g gorzkiej czekolady (100 g do środka i 50 g do posypania)
  1. Wcześniej namoczoną fasolę ugotuj do miękkości (lub użyj gotowej fasoli z puszki).  
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C. 
  3. W międzyczasie, wszystkie składniki (z wyjątkiem wiórków i czekolady) wrzuć do robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę (jeśli wolisz gładszą konsystencję ciasta, wiórki można zmiksować razem ze wszystkimi składnikami)
  4. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. 
  5. Sprawdź czy ciasto jest wystarczająco słodkie. Jeśli konsystencja jest za gęsta można dolać trochę wody kokosowej z puszki, jeśli za rzadka, więcej wiórków kokosowych lub mąki bezglutenowej. 
  6. Na koniec dodaj większą część pokruszonej czekolady i delikatnie wymieszaj. 
  7. Tortownicę (22-24 cm) wyłóż pergaminem (lub użyj silikonowej) i przełóż masę. 
  8. Wierzch posyp kawałkami czekolady i wiórkami kokosowymi.  
  9. Piecz ok. 35-45 minut.

Niby-sernik z fasoli z wiórkami kokosowymi i czekoladą






9 komentarzy:

  1. O, świetny pomysł na zdrowe ciasto! Kiedyś robiłam fasolowe brownie, więc chyba czas na otworzenie puszki z biała fasolą ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. też ostatnio eksperymentuje z fasolą! nie myślałam wcześniej że wychodzą z niej takie pyszne ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam takie eksperymenty:) za każdym razem można uzyskać trochę inny smak dodając inne składniki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam ciacha z marchewką, z burakami nawet, ale z fasolą...? O tym jeszcze nie słyszałam. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam też dwa przepisy na ciasta z ciemnej fasoli (http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/05/ciasto-fasolowe.html, http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/09/ciasto-fasolowe-wersja-2-bez-cukru.html)

      Usuń
  5. faktycznie wygląda jak sernik :D widzę że też eksperymentujesz z fasolą hehehe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bardzo lubię eksperymenty w kuchni, a najczęściej dotyczą one słodkości :)

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks