17 stycznia 2013

Jak rozłupać orzecha kokosowego i zrobić wiórki kokosowe?

Ostatnio pisałam Wam na Facebooku, że otrzymałam ciekawą niespodziankę: orzech kokosowy! Niestety paczka nie była podpisana i nie wiem od kogo dostałam ten oryginalny prezent... :(
Tak czy inaczej postanowiłam coś z niego zrobić. Ale, żeby coś zrobić, najpierw musiałam rozłupać kokosa...

Przy potrząsaniu orzechem z jego wnętrza powinien być słyszalny chlupot, co oznacza, że w środku jest mleko woda kokosowa i kokos nie jest stary. 



W jednym z końców orzecha znajdują się trzy kropki. Wwiercamy się korkociągiem (lub śrubokrętem) do dwóch z nich i wylewamy do  pojemniczka sok. Można też do jednej z dziurek włożyć rurkę i wypić mleczko prosto z kokosa (u mnie było na jeden łyk).
Następnie orzech włożyć na kilka minut do gorącego piekarnika, po czym wyjąć i uderzyć mocno tłuczkiem lub młotkiem - orzech pęka na pół. 
Nożem oddzielić miąższ od skorupy, a następnie zetrzeć go na tarce o drobnych oczkach (ja wyręczyłam się robotem kuchennym).
Wyszło 260g wiórków kokosowych. Co z nich zrobiłam

 
Białe ciasto fasolowe z wiórkami kokosowymi i czekoladą 

2 komentarze:

  1. :)) tez mam jeszcze tego kokosa i muszę w końcu coś z niego zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie mleczko a woda kokosowa :) Mleko otrzymuje się w wyniku maltretowania białej części tegoż to orzeszka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks