11 września 2014

Domowe mleko słonecznikowe

Ostatnie moje odkrycie - mleko słonecznikowe. Jest smaczne i tanie, a po przecedzeniu zostaje tylko 1 łyżka pulpy.  
W smaku dosyć mocno wyczuwalny słonecznik. Gdy postoi dłużej rozwarstwia się, trzeba je zamieszać przed użyciem.

  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • ok. 1 litr wody 
  • 1-2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Nasiona słonecznika namoczyć w wodzie przez noc. 
Rano odcedzić, dolać wodę i odrobinę cukru waniliowego. Dobrze zmiksować i przecedzić. Przechowywać w lodówce.

6 komentarzy:

  1. musze przygotować:) super sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, musze spróbowac, a co robisz z pozostałej pulpy z innych mlek. Szkoda mi wyrzucać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z innych mlek pozostaje trochę więcej pulpy. Można ją dodać do owsianki lub placuszków. Można też zrobić pralinki http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/07/pralinki-z-pulpy-po-mleku-roslinnym.html

      Usuń
  3. Ach te mleka - kocham je...Jak wejdę na Twój blog , to z tej ogromności pomysłów mało nie oszaleję , chciało by się zrobić wszystko naraz , takie te przepisy są pomysłowe i zdrowe . Zdrowia życzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zosiu, dziękuję za miłe słowa:). Teraz, gdy okazało się, że mam nietolerancję na tak wiele produktów, będę musiała się nagłowić, żeby jakieś fajne przepisy wymyślić ;).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).