Pudding ze zdrowych nasion chia, bogatych w żelazo, magnez, fosfor, cynk, witaminę E oraz z grupy B. Nasiona te nie zawierają glutenu, za to zawierają 8-krotnie więcej kwasów omega-3 niż łosoś, 6-krotnie więcej wapnia niż mleko, 4-krotnie więcej selenu niż len i trzy razy więcej żelaza niż szpinak. Niestety są drogie (ok. 27zł/kg).
- 2 czubate łyżki nasion chia
- 3/4 szklanki orzechowego mleka roślinnego (np. Alpro)
- coś do posłodzenia (np. 1 łyżeczka ksylitolu)
- kilka siekanych orzechów
- Wlać do słoika mleko, posłodzić do smaku i dodać nasiona chia.
- Wymieszać, słoik zamknąć i schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny (a najlepiej przez noc). Nasiona w tym czasie pęcznieją i zwiększają swoją objętość.
- Po schłodzeniu, deser ponownie zamieszać, a następnie dodać na wierzch orzechy lub inne ulubione dodatki.
mmm... jaki pyszny z zdrowy!
OdpowiedzUsuńnie jadłam nigdy, ale z chęcią w końcu skosztuję.
OdpowiedzUsuńDo tej pory dodawałam nasiona chia do owsianki lub koktajli, teraz spróbowałam w tej formie i bardzo mi smakuje :).
UsuńWygląda bardzo ciekawie i zapewne tak smakuje. Dodaje do ulubionych przepisów i mam nadzieje, że spróbuję przygotować taki pudding :)
OdpowiedzUsuńZachęcam spróbować choćby raz :).
UsuńWidziałam te nasiona ostatnio w rossmanie i właśnie zastanawiałam się z czym to się je. Dzięki.
OdpowiedzUsuńMożesz również dodawać je do różnych koktajli czy do wypieku chleba.
UsuńOo tak :D uwielbiam chia :D dziś zrobię na wieczór w słoiczkach i do lodówki :D jutro dzień wyjazdowy - będzie jak znalazł :D
OdpowiedzUsuń