Śliwki najlepiej zapiekać w małych kokilkach, ponieważ trudno później przekładać je na talerz z dużej formy (śliwki rozpadają się). Zamiast śliwek można użyć dowolnych owoców.
Zapraszam również po przepis na podstawową wersję crumbli z jabłkami pod owsianą kruszonką oraz owoce zapiekane pod kokosowo-owsianą kruszonką (bez glutenu i nabiału)
Na małą formę do zapiekania (średnica ok.18 cm), dla 2 osób:
- śliwki ok. 16 szt
Kruszonka*:
- 1 czubata łyżka mąki z quinoa (lub innej bezglutenowej)
- 1 czubata łyżeczka mąki z ciecierzycy
- 1 czubata łyżeczka mąki owsianej bezglutenowej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1,5 łyżki domowego cukru waniliowego
- 2 łyżki mleka roślinnego (np. orzechowego Alpro)
- 1,5 łyżki oleju
- Ze śliwek wyjąć pestki, połówki owoców ułożyć na dnie formy (ja ułożyłam dwie warstwy).
- Przygotować kruszonkę: wymieszać suche składniki, następnie stopniowo dolewać składniki mokre i mieszać widelcem (powinny wyjść małe grudki).
- Kruszonką posypać wierzch śliwek i wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika, na ok. 40-50 minut.
*Jeśli ktoś woli tradycyjną kruszonkę, przepis na nią znajdzie tutaj (należy ją zrobić z połowy porcji).
świetny przepis, napewno wypróbuje ! :)
OdpowiedzUsuńJak to pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńale pyszności!
OdpowiedzUsuńa ja tak lubię kruszonkę :D