Szisz kebab wychodzi pyszny i mocno aromatyczny od dużej ilości przypraw.
Imbir jest mocno wyczuwalny, ale nadaje całego smaku (jeśli nie lubicie imbiru, dodajcie trochę mniej). Na pewno zasmakuje wszystkim.
Przepis z książki "Kuchnia indyjska".
- 900 g drobno posiekanej lub zmielonej jagnięciny lub wołowiny
- 1 duża cebula, grubo posiekana
- 3-centymetrowy kawałek świeżego korzenia imbiru starty na małych oczkach
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 świeże zielone chili, drobno posiekane
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (lub pietruszki)
- 1 łyżeczka garam masala (lub curry)
- 2 łyżeczki zmielonej kolendry
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 łyżka naturalnego jogurtu
- 1 łyżka oleju
- mieszanka liści sałat
- sos chili słodko pikantny albo sos jogurtowy (jogurt naturalny, kawałek drobno posiekanego ogórka, sól, odrobina siekanej mięty)
- Wszystkie składniki kebabu - oprócz jogurtu i oleju - dokładnie wymieszać.
- Masę przez godzinę marynować w lodówce.
- Dłonie lekko oprószyć mąką i podzielić masę mięsną na mniejsze części, formując z nich podłużne kiełbaski.
- Następnie nadziewać je na kijki do szaszłyków (drewniane trzeba wcześniej namoczyć w wodzie) i schodzić ponownie w lodówce przez kilkanaście minut.
- W tym czasie nagrzać grill, piekarnik z funkcją grilla lub patelnię grillową.
- Kebaby posmarować lekko jogurtem oraz olejem i przez ok. 8-10 minut piec na rozgrzanym grillu, co jakiś czas obracając, aż zbrązowieją.
- Można je podać np. na mieszance sałat (zachęcam do kliknięcie w etykietę "sałatki" - znajdziesz tam 30 różnych przepisów na sałatki) lub z dodatkiem ulubionego sosu czy z grillowanymi warzywami.
świetne danie, bardzo lubię takie:)
OdpowiedzUsuńwpadam na obiad:) uwielbiam takie mięska!
OdpowiedzUsuńWypróbuję z innego mięsa, bo jagnięcinę będzie mi trudno kupić. Dam znać jak wyszły.
OdpowiedzUsuń