4 września 2014

Aromatyczny szisz kebab z grilla

Szisz kebab z grilla
Szisz kebab to ciekawe danie, którą można zaserwować gościom na grillu, oprócz karkówki czy szaszłyków
Szisz kebab wychodzi pyszny i mocno aromatyczny od dużej ilości przypraw. 
Imbir jest mocno wyczuwalny, ale nadaje całego smaku (jeśli nie lubicie imbiru, dodajcie trochę mniej). Na pewno zasmakuje wszystkim. 
Przepis z książki "Kuchnia indyjska".


  • 900 g drobno posiekanej lub zmielonej jagnięciny lub wołowiny
  • 1 duża cebula, grubo posiekana
  • 3-centymetrowy kawałek świeżego korzenia imbiru starty na małych oczkach
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 świeże zielone chili, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chili
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (lub pietruszki)
  • 1 łyżeczka garam masala (lub curry)
  • 2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka oleju
Dodatki:
  • mieszanka liści sałat 
  • sos chili słodko pikantny albo sos jogurtowy (jogurt naturalny, kawałek drobno posiekanego ogórka, sól, odrobina siekanej mięty)
  1. Wszystkie składniki kebabu - oprócz jogurtu i oleju - dokładnie wymieszać.
  2. Masę przez godzinę marynować w lodówce.
  3. Dłonie lekko oprószyć mąką i podzielić masę mięsną na mniejsze części, formując z nich podłużne kiełbaski. 
  4. Następnie nadziewać je na kijki do szaszłyków (drewniane trzeba wcześniej namoczyć w wodzie) i schodzić ponownie w lodówce przez kilkanaście minut.
  5. W tym czasie nagrzać grill, piekarnik z funkcją grilla lub patelnię grillową. 
  6. Kebaby posmarować lekko jogurtem oraz olejem i przez ok. 8-10 minut piec na rozgrzanym grillu, co jakiś czas obracając, aż zbrązowieją.
  7. Można je podać np. na mieszance sałat (zachęcam do kliknięcie w etykietę "sałatki" - znajdziesz tam 30 różnych przepisów na sałatki) lub z dodatkiem ulubionego sosu czy z grillowanymi warzywami.

3 komentarze:

  1. świetne danie, bardzo lubię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wpadam na obiad:) uwielbiam takie mięska!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuję z innego mięsa, bo jagnięcinę będzie mi trudno kupić. Dam znać jak wyszły.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).