7 września 2014

Malinowy deser z kaszą jaglaną

Malinowy deser z kaszy jaglanej
Zdrowy deser, w którym możemy przemycić dzieciom kaszę (mojemu dziecku smakował, ale mąż nie ruszył ;) ). Jeśli lubicie kaszę jaglaną, deser powinien Wam smakować, a jeśli nie - różnie może być, bo posmak kaszy jest trochę wyczuwalny, trzeba samemu ocenić.


  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki malin
  • 1 opakowanie galaretki malinowej, np. Winiary
  • coś do posłodzenia (np. cukier puder, ksylitol)
  1. Galaretkę przygotować z odrobinę mniejszej ilości wody, niż na opakowaniu (ok.420 ml).
  2. Kaszę jaglaną ugotować (akurat miałam z poprzedniego dnia).
  3. Do blendera wrzucić maliny oraz ok. 1/3 szklanki przestudzonej galaretki i odrobinę posłodzić. Zmiksować. 
  4. Na koniec dodać kaszę i lekko zmiksować do połączenia składników. Spróbować czy jest wystarczająco słodkie.
  5. Przełożyć masę do salaterek i chłodzić. 
  6. Gdy zgęstnieje, na wierzch wylać część pozostałej tężejącej galaretki i pozostawić ponownie w lodówce do stężenia. 


 

3 komentarze:

  1. Jakie śliczne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  2. boski deser, a kolor ma obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor ma cudowny; już dla niego warto ten deser przygotować :)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).