Malinowy deser z kaszą jaglaną
Zdrowy deser, w którym możemy przemycić dzieciom kaszę (mojemu dziecku smakował, ale mąż nie ruszył ;) ). Jeśli lubicie kaszę jaglaną, deser powinien Wam smakować, a jeśli nie - różnie może być, bo posmak kaszy jest trochę wyczuwalny, trzeba samemu ocenić.
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki malin
- 1 opakowanie galaretki malinowej, np. Winiary
- coś do posłodzenia (np. cukier puder, ksylitol)
- Galaretkę przygotować z odrobinę mniejszej ilości wody, niż na opakowaniu (ok.420 ml).
- Kaszę jaglaną ugotować (akurat miałam z poprzedniego dnia).
- Do blendera wrzucić maliny oraz ok. 1/3 szklanki przestudzonej galaretki i odrobinę posłodzić. Zmiksować.
- Na koniec dodać kaszę i lekko zmiksować do połączenia składników. Spróbować czy jest wystarczająco słodkie.
- Przełożyć masę do salaterek i chłodzić.
- Gdy zgęstnieje, na wierzch wylać część pozostałej tężejącej galaretki i pozostawić ponownie w lodówce do stężenia.
Jakie śliczne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńboski deser, a kolor ma obłędny!
OdpowiedzUsuńKolor ma cudowny; już dla niego warto ten deser przygotować :)
OdpowiedzUsuń