26 września 2014

Śliwkowe crumble, czyli śliwki zapiekane pod bezglutenową kruszonką

crumble sliwkowe, Śliwki zapiekane pod bezglutenową kruszonką
Bezglutenowe crumble śliwkowe - pyszny deser, który mogą zjeść osoby na diecie bezglutenowej czy bezmlecznej. 
Śliwki najlepiej zapiekać w małych kokilkach, ponieważ trudno później przekładać je na talerz z dużej formy (śliwki rozpadają się). Zamiast śliwek można użyć dowolnych owoców.

Zapraszam również po przepis na podstawową wersję crumbli z jabłkami pod owsianą kruszonką oraz owoce zapiekane pod kokosowo-owsianą kruszonką (bez glutenu i nabiału)


Na małą formę do zapiekania (średnica ok.18 cm), dla 2 osób:

  • śliwki ok. 16 szt 

Kruszonka*:

  • 1 czubata łyżka mąki z quinoa (lub innej bezglutenowej)
  • 1 czubata łyżeczka mąki z ciecierzycy 
  • 1 czubata łyżeczka mąki owsianej bezglutenowej
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1,5 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 2 łyżki mleka roślinnego (np. orzechowego Alpro)
  • 1,5 łyżki oleju
  1. Ze śliwek wyjąć pestki, połówki owoców ułożyć na dnie formy (ja ułożyłam dwie warstwy). 
  2. Przygotować kruszonkę: wymieszać suche składniki, następnie stopniowo dolewać składniki mokre i mieszać widelcem (powinny wyjść małe grudki).
  3. Kruszonką posypać wierzch śliwek i wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika, na ok. 40-50 minut. 

*Jeśli ktoś woli tradycyjną kruszonkę, przepis na nią znajdzie tutaj (należy ją zrobić z połowy porcji).





 

3 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).