Można pominąć płatki owsiane, a dodać więcej orzechów, wówczas mleko będzie smakowało jeszcze bardziej orzechowo :).
- 120 g mielonych orzechów laskowych
- 80 g płatków owsianych górskich
- 1 l. gorącej wody (ok. 80'C)
- dowolny środek słodzący, np. 30 ml syropu z agawy (lub 60 g cukru)
Wlać gorącą wodę do naczynia. Włożyć wkład filtrujący, wsypać płatki owsiane oraz dodać środek słodzący.
Pozostawić na 5 minut. Po tym czasie dodać mielone orzechy.
Blenderem zmiksować składniki, podnieść wkład filtrujący i przy pomocy tłuczka wycisnąć z pulpy mleko.
Mleko przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.Przed spożyciem mleko zamieszać.
Mleko przygotowałam przy pomocy urządzenia Chufamix, ale oczywiście można przygotować je standardowo, przy użyciu zwykłego sitka i garnka.
mniaaaaaaaaaaaam! Ja ostatnio eksperymentuje z mlekiem kozim - też ma super wartości odżywcze :-) Ale biorę świeżutkie oczywiście, nie takie ze sklepowej półki :)
OdpowiedzUsuń