7 lipca 2014

Domowe mleko orzechowo-owsiane

Domowe mleko roślinne orzechoweKolejne mleko roślinne. Tym razem z mielonymi orzechami laskowymi. Moje dziecko bardzo je lubi. 
Można pominąć płatki owsiane, a dodać więcej orzechów, wówczas mleko będzie smakowało jeszcze bardziej orzechowo :).

  • 120 g mielonych orzechów laskowych
  • 80 g płatków owsianych górskich
  • 1 l. gorącej wody (ok. 80'C)
  • dowolny środek słodzący, np. 30 ml syropu z agawy (lub 60 g cukru)

Wlać gorącą wodę do naczynia. Włożyć wkład filtrujący, wsypać płatki owsiane oraz dodać środek słodzący.
Pozostawić na 5 minut. Po tym czasie dodać mielone orzechy.
Blenderem zmiksować składniki, podnieść wkład filtrujący i przy pomocy tłuczka wycisnąć z pulpy mleko.
Mleko przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.Przed spożyciem mleko zamieszać.

Mleko przygotowałam przy pomocy urządzenia Chufamix, ale oczywiście można przygotować je standardowo, przy użyciu zwykłego sitka i garnka.

1 komentarz:

  1. mniaaaaaaaaaaaam! Ja ostatnio eksperymentuje z mlekiem kozim - też ma super wartości odżywcze :-) Ale biorę świeżutkie oczywiście, nie takie ze sklepowej półki :)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).