Lubię dania jednogarnkowe. A Wy ;)? W tym przypadku to danie jednopatelniowe, bo przygotowane na głębokiej, dużej patelni.
Ilość składników można zmieniać według upodobania.
Potrawka curry jest przyjazna osobom z insulinoopornością czy z cukrzycą.
Po więcej pomysłów na obiady zapraszam tutaj.
- 2 cebule
- ok. 300 g mięsa mielonego z indyka lub wołowego
- ok. 300-400g passaty pomidorowej
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
- 2 małe cukinie
- przyprawy: curry (sporo) oraz sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi
- olej do smażenia
- opcjonalnie 3-4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (lub łyżka gęstego mleczka kokosowego)
- Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę.
- Dodaj mięso oraz przyprawy i smaż przez chwilę.
- Następnie wlej passatę pomidorową i smaż na mniejszym ogniu.
- Na kilka minut przed końcem dodaj cukinię (pokrojoną w pół plastry lub kostkę), ciecierzycę oraz płatki drożdżowe (opcjonalnie) i podduś ma małym ogniu jeszcze przez chwilę.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Kocham curry w każdej postaci ☺
OdpowiedzUsuń