17 sierpnia 2018

Curry z ciecierzycą, mięsem mielonym i cukinią

Curry z ciecierzycą i mięsem mielonym
Pyszne curry z cukinią i mięsem mielonym. Ja jem w tej wersji, ale można oczywiście podać z ryżem czy kaszą. 
Lubię dania jednogarnkowe. A Wy ;)? W tym przypadku to danie jednopatelniowe, bo przygotowane na głębokiej, dużej patelni.

Ilość składników można zmieniać według upodobania. 
Potrawka curry jest przyjazna osobom z insulinoopornością czy z cukrzycą.
Po więcej pomysłów na obiady zapraszam tutaj.



  • 2 cebule
  • ok. 300 g mięsa mielonego z indyka lub wołowego
  • ok. 300-400g passaty pomidorowej
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • 2 małe cukinie
  • przyprawy: curry (sporo) oraz sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie 3-4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (lub łyżka gęstego mleczka kokosowego)

  1. Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę.
  2. Dodaj mięso oraz przyprawy i smaż przez chwilę.
  3. Następnie wlej passatę pomidorową i smaż na mniejszym ogniu.
  4. Na kilka minut przed końcem dodaj cukinię (pokrojoną w pół plastry lub kostkę), ciecierzycę oraz płatki drożdżowe (opcjonalnie) i podduś ma małym ogniu jeszcze przez chwilę.


Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).