30 lipca 2013

Sałatka z awokado i kaszą jaglaną, podana na zimno lub ciepło

Sałatka z awokado i kaszą jaglaną, podana na zimno lub ciepło
Sałatkę można zjeść na zimno w upalny dzień, można również podgrzać i podać jako danie obiadowe lub sycące śniadanie. Zazwyczaj używam kaszy, która zostaje z poprzedniego dnia, więc przygotowanie zajmuje mi dosłownie chwilę.

24 lipca 2013

Razowe ciasto z musli, wiśniami i kruszonką

Ciasto z musli, wiśniami i kruszonką
Robiłam kiedyś pyszne muffinki z musli. Tym razem chciałam zrobić ciasto podobne do konsystencji wspomnianych muffinek: wilgotne i ciężkie
Udało się za pierwszym podejściem ;). Ciasto jest bardzo smaczne, słodycz przełamują kwaskowe wiśnie. 
Robi się je bardzo szybko, a później tak samo szybko znika ;)
Zachęcam Was do wypróbowania i podzielenia się w komentarzu opinią.

21 lipca 2013

Ciasto drożdżowe orkiszowe bez wyrabiania - odchudzona wersja

Pyszne ciasto drożdżowe przepis
Kolejna wersja ciasta drożdżowego dla leniwych ;). Tym razem z dodatkiem mąki orkiszowej i pszennej pełnoziarnistej (zmodyfikowany przepis na ostatnio robione ciasto drożdżowe). 
Wychodzi pyszne i puszyste (choć nie rośnie aż tak wysoko, jak ciasto drożdżowe z tego przepisu, bo zawiera mniej mąki i drożdży). 

19 lipca 2013

Zdrowe placuszki z kaszy jaglanej bez mąki i cukru

Zdrowe placuszki z kaszy jaglanej bez mąki i cukru
Kasza jaglana po raz kolejny na słodko... Cóż poradzę, że tak lubię słodkie? ;) 

Te zdrowe placuszki są idealne dla osób, które nie tolerują glutenu. Dzięki nim możemy przemycić kaszę jaglaną naszym dzieciom. Ciasto podobne jest do tego na naleśniki z kaszy jaglanej.
A placuszki w wersji z czekoladą są jeszcze smaczniejsze. 
Zachęcam też do zapoznania się z innymi przepisami z kaszą jaglaną.

17 lipca 2013

Pasta do chleba z czerwonej fasoli i pomidorów

Pasta do chleba z czerwonej fasoli i pomidorów
Rodzince tak zasmakowała ostatnio zrobiona pasta z awokado, że postanowiłam zrobić kolejną. Nie miałam awokado, więc padło na fasolę. 
Ekspresowa, smaczna i sycąca pasta. Idealna, gdy np. skończyły się nam inne dodatki do chleba. Przyprawy możemy dozować według uznania, zmieniając nieco smak pasty. 

15 lipca 2013

Ekspresowe ciasto z porzeczkami bez tłuszczu

Ekspresowe ciasto z porzeczkami bez tłuszczu
Proste ciasto, które zrobimy w kilka minut, a do tego nie zawiera tłuszczu (przepis znaleziony u Doroty). Ciasto nie urosło za bardzo, ale mimo tego jest całkiem smaczne.

12 lipca 2013

Guacamole - pasta z awokado na kanapki

Guacamole - pasta z awokado na kanapki
Samo awokado jest mdłe. Natomiast zmiksowane z dodatkami - jako guacamole - jest zaskakująco smaczne, a na dodatek bardzo szybkie w przygotowaniu.  
Do tego dodajmy dobry chleb oraz kiełki i mamy smaczne, sycące oraz zdrowe śniadanie. 

11 lipca 2013

"Lato w kuchni pięciu przemian" A. Czelej - recenzja książki


Zapoznałam się ostatnio z drugą częścią książki z cyklu pięciu przemian: "Lato w kuchni pięciu przemian" autorstwa Anny Czelej. Miałam tę możliwość dzięki uprzejmości Wydawnictwa Illuminatio - dziękuję:).
 
Okładka przykuwa uwagę i zachęca do zajrzenia do środka książki. Co znajdziemy w środku?

9 lipca 2013

Kasza jaglana z brokułami i olejem sezamowym

Kasza jaglana z brokułami to smaczny obiad w wersji wege lub dodatek do tradycyjnego obiadu. Odrobina oleju sezamowego nadaje ciekawy smak potrawie.

8 lipca 2013

Słodki chlebek drożdzowy z maszyny do pieczenia chleba

Słodki chlebek drożdżowy wychodzi wilgotny, miękki i lekko słodki - w sam raz do dżemu czy słodkich past na kanapki. Dobrze smakuje również sam, bez dodatków.

6 lipca 2013

Prosty żurek na zakwasie

Prosty żurek na zakwasie
Szybka wersja żurku na zakwasie. Możesz użyć gotowego żurku albo użyć domowego zakwasu.

5 lipca 2013

Niby-pizza z kaszy jaglanej / pikantne naleśniki jaglane

tortilla z kaszy jaglanejOstatnio robiłam naleśniki z kaszy jaglanej, a tym razem postanowiłam ciasto wraz z dodatkami podsmażyć. Powstała niby-pizza z patelni; to propozycja na szybką przekąskę, kolację lub weekendowe śniadanie.

4 lipca 2013

Wyniki konkursu z sosami Italia Winiary

Dziękuję za udział w konkursie i wszystkie ciekawe odpowiedzi. 
Wybrałam 2 osoby, które otrzymają zestawy składające się z sosów, płyty z włoską muzyką i łyżką do makaronu. 
Nagrody wędrują do:

3 lipca 2013

"Kuchnia włoska - klasyczne i nowoczesne dania" - recenzja książki

Wielu z Was zna i lubi kuchnię włoską. To, zaraz po po kuchni tajskiej, moja ulubiona kuchnia:).
"Kuchnia włoska - klasyczne i nowoczesne dania"
Jak czytamy na okładce:
"Bogaty wybór przepisów, zdrowe, świeże składniki, aromatyczne zioła i przyprawy – oto tajemnica popularności kuchni włoskiej.
Ta znakomita książka kucharska w przejrzystej formie prezentuje bogactwo i różnorodność oryginalnych, włoskich recept i sprawia, że sama ich lektura tak dalece pobudza apetyt, że ogarnia nas nieprzeparta ochota spróbowania tych pachnących zup, kolorowych i chrupiących salat oraz bajecznych deserów. A przepisy są tak łatwe w przygotowaniu, że w okamgnieniu można wyczarować smak południa i urok włoskich potraw."

1 lipca 2013

Domowy krem orzechowy bez cukru

Szybki w przygotowaniu, słodki krem - pasta do pieczywa. Najlepiej smakuje na macy, pieczywie chrupkim lub ryżowym. Idealny, gdy chcemy zjeść szybkie śniadanie lub zdrową przekąskę na słodko.