Dla osób, które nie lubią smaku selera naciowego (do których i ja się zaliczam), polecam przepis na koktajl, w którym smak ten dobrze się ukrywa.
Seler naciowy ma działanie oczyszczające organizm, jest niskokaloryczny (w 100 g jest 13 kcal). Zawiera witaminę C, witaminy z
grupy B, witaminę E i PP oraz kwas foliowy. Oprócz tego dostarcza:
fosfor, wapń, cynk, potas, magnez i żelazo.
▼
31 marca 2014
28 marca 2014
Pożywna kanapka dla faceta i nie tylko ;)
Pyszna i pożywna kanapka, na widok której uśmiechnie się chyba każdy mężczyzna i niektóre z Pań (w tym ja) ;).
To wersja szybka, a jeśli macie więcej czasu, można zrobić tradycyjną pastę z awokado, a boczek pokroić w cienkie paseczki.
To wersja szybka, a jeśli macie więcej czasu, można zrobić tradycyjną pastę z awokado, a boczek pokroić w cienkie paseczki.
22 marca 2014
Pasztet z fasoli mung
Fasola mung czekała od dłuższego czasu na wykorzystanie. Zastanawiałam się nad kilkoma potrawami, ale w końcu postanowiłam zrobić z niej pasztet. Nie dodawałam przypraw takich, jak np. w pasztecie z soczewicy, dlatego ma zupełnie inny, delikatny smak.
20 marca 2014
Właściwości soku z rokitnika
Sok z rokitnika miałam okazję próbować po raz pierwszy, a zanim go wypiłam, przeczytałam kilka informacji na jego temat.
"100% sok z rokitnika otrzymywany jest z owoców rokitnika, zwanego ananasem syberyjskim. Rokitnik występuje w Europie i Azji, aż po Chiny, głównie wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce rośnie nad Bałtykiem, na wydmach.
Jest bogaty w witaminy C (w ilości wielokrotnie większej niż owoce cytrusowe), witaminy z grupy B, a także E, K, P, kwas foliowy oraz mikroelementy.
Owoce rokitnika zawierają bogate są we flawonoidy, kwasy organiczne oraz wolne aminokwasy.
W soku z owoców rokitnika obecne są 24 pierwiastki chemiczne m.in. azot, fosfor, żelazo, mangan, bor, wapń i krzem, a także betakaroten.
"100% sok z rokitnika otrzymywany jest z owoców rokitnika, zwanego ananasem syberyjskim. Rokitnik występuje w Europie i Azji, aż po Chiny, głównie wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce rośnie nad Bałtykiem, na wydmach.
Jest bogaty w witaminy C (w ilości wielokrotnie większej niż owoce cytrusowe), witaminy z grupy B, a także E, K, P, kwas foliowy oraz mikroelementy.
Owoce rokitnika zawierają bogate są we flawonoidy, kwasy organiczne oraz wolne aminokwasy.
W soku z owoców rokitnika obecne są 24 pierwiastki chemiczne m.in. azot, fosfor, żelazo, mangan, bor, wapń i krzem, a także betakaroten.
18 marca 2014
Schab w pieczarkach
Danie, które wymaga trochę czasu, ale warto je przygotować, bo jest pyszne. Robię zazwyczaj w większej ilości, od razu na dwa dni.
Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami (u mnie akurat zielony ryż, który otrzymałam od znajomych z Tajlandii).
Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami (u mnie akurat zielony ryż, który otrzymałam od znajomych z Tajlandii).
14 marca 2014
Sycąca zupa warzywna z ciecierzycą
Zupa powstała z tego, co akurat znalazłam w kuchni. Jest sycąca (za sprawą ciecierzycy i ziemniaków), smaczna i zdrowa. Dobry sposób ma przemycenie warzyw dzieciom. Na pewno zrobię ją ponownie.
W zależności od upodobań smakowych, ilości poszczególnych składników można dowolnie zmieniać.
W zależności od upodobań smakowych, ilości poszczególnych składników można dowolnie zmieniać.
13 marca 2014
Lekki drink dla pań i przesyłka od Somersby
11 marca 2014
Pasztet z ciecierzycy z grzybami
Kolejna wersja pasztetu w wersji wegetariańskiej. Robiłam już pasztety z soczewicy, z ciecierzycy bez jajek, teraz zrobiłam z ciecierzycy z jajkami i z dodatkiem grzybów. Pasztet najlepiej smakuje na drugi dzień.