Mango lassi
To pyszne, idealnie gładkie, smoothie piłam jakiś czas temu w indyjskiej restauracji.Postanowiłam zrobić domową, wegańską wersję - z mlekiem roślinnym (w tradycyjnym mango lassi jest jogurt naturalny oraz woda lub mleko).
Lubię mango pod każdą postacią. Gdy jest w promocji, kupuję więcej, obieram, kroję na kawałki i zamrażam, a później, w zależności od potrzeby, dodaję do koktajli.
Wersja z zamrożonym mango będzie idealna latem, zaś ze świeżym - zimą. Kto jeszcze nigdy nie robił takiego koktajlu, zachęcam :).
- 1/2 dużego mango
- 1 plasterek cytryny bez skóry
- 3/4-1 szklanka mleka kokosowego (migdałowego, czy innego roślinnego)
- opcjonalnie 1 płaska łyżeczka ksylitolu (lub syropu daktylowego, itp.)
- Owoce przełóż do blendera.
- Dolej pół szklanki mleka. Jeśli lubisz słodkie koktajle, dodaj dowolne słodzidło.
- Dokładnie zmiksuj.
- Uzupełnij mlekiem, aby uzyskać pożądaną konsystencję i miksuj jeszcze przez chwilę.
Taki koktajl piłam ostatni raz w pewnej indyjskiej restauracji i bardzo mi smakował, mimo, że za samym mango nie przepadam :p
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, dam znać jak wyszedł ;p