Info dla osób z nietolerancjami: danie jest bez glutenu, bez mleka, wegańskie.
Dodatek cukru kokosowego dodaje ciekawego smaku, ale jeśli go nie masz, oczywiście może być też coś innego zamiast niego.
- 1/3 szklanki płatków quinoa
- 1/2 szklanki wody (lub mleka roślinnego)
- 2 kiwi
- 2-3 łyżeczki cukru kokosowego (lub syropu daktylowego czy ksylitolu)
- 3 łyżki suszonej morwy białej
- 2 łyżki rodzynek
- wierzch: dowolne dodatki (np. amarantus ekspandowany, morwa, owoce)
- Do wrzątku wrzuć rodzynki oraz płatki, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, często mieszając.
- Zestaw garnek, dodaj cukier kokosowy wymieszaj i poczekaj jeszcze 2 minuty. Dolej ewentualnie wody, jeśli lubisz rzadkie owsianki.
- Przed podaniem pokrój 1 kiwi w kostkę i wrzuć do płatków, wraz z morwą. Wymieszaj.
- Drugie kiwi pokrój w plastry i wyłóż na wierzch, posyp amarantusem i suszoną morwą.
Komosę najbardziej lubię w wersji obiadowej-wytrawnej, ale z chęcią zjadłabym powyższy posiłek na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za podrzucenie pomysłu! Zwykła owsianka już mi się znudziła. Jutro robię taką.
OdpowiedzUsuń