7 marca 2016

Quinoa z kiwi i morwą - zamiast owsianki na śniadanie

Quionoa z kiwi na śniadanie, zamiast owsianki
Znudził Ci się smak płatków owsianych w owsiance? Może zamiast nich użyjesz płatków quinoa? Smak będzie nieco inny, a przy okazji otrzymasz bardzo zdrowe i smaczne śniadanie. 
Info dla osób z nietolerancjami: danie jest bez glutenu, bez mleka, wegańskie.
Dodatek cukru kokosowego dodaje ciekawego smaku, ale jeśli go nie masz, oczywiście może być też coś innego zamiast niego.

  • 1/3 szklanki płatków quinoa
  • 1/2 szklanki wody (lub mleka roślinnego)
  • 2 kiwi
  • 2-3 łyżeczki cukru kokosowego (lub syropu daktylowego czy ksylitolu)
  • 3 łyżki suszonej morwy białej
  • 2 łyżki rodzynek
  • wierzch: dowolne dodatki (np. amarantus ekspandowany, morwa, owoce)

  1. Do wrzątku wrzuć rodzynki oraz płatki, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut, często mieszając.
  2. Zestaw garnek, dodaj cukier kokosowy wymieszaj i poczekaj jeszcze 2 minuty. Dolej ewentualnie wody, jeśli lubisz rzadkie owsianki.
  3. Przed podaniem pokrój 1 kiwi w kostkę i wrzuć do płatków, wraz z morwą. Wymieszaj.
  4. Drugie kiwi pokrój w plastry i wyłóż na wierzch, posyp amarantusem i suszoną morwą. 


2 komentarze:

  1. Komosę najbardziej lubię w wersji obiadowej-wytrawnej, ale z chęcią zjadłabym powyższy posiłek na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za podrzucenie pomysłu! Zwykła owsianka już mi się znudziła. Jutro robię taką.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).