Robi się ją prawie tak szybko, jak tradycyjną. Smakuje odrobinę inaczej, choć przypomina smak jajek.
Dodatek czarnej soli sprawia, że w naturalnym w smaku tofu, pojawia się smak jajka (sól do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet).
To wersja podstawowa, dodatki każdy może zmienić według upodobań.
- 1 op. tofu naturalnego (~180 g)
- 1 mała cebula
- 2 duże szczypty czarnej soli (Kala Namak)
- 1 szczypta kurkumy
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki oleju
- dowolne dodatki (np. warzywa, kiełki, pieczywo)
- Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
- Tofu pokrój w małą kostkę i rozgnieć widelcem (jeśli chcesz mieć gładszą konsystencję, użyj tłuczka lub praski do ziemniaków).
- Przełóż tofu na patelnię, dodaj czarną sól, kurkumę, pieprz i wymieszaj. Smaż jeszcze przez chwilę.
- Spróbuj czy tofucznica jest odpowiednio przyprawiona. Jeśli nie lubisz suchej konsystencji, dolej trochę oleju lub wody.
- Podawaj z dowolnymi dodatkami.
Tofu do niego trzeba się przekonać :)
OdpowiedzUsuńEla, samo tofu jest bez smaku i nikt takiego nie zje ;). Na szczęście przyjmuje smak dodanych przypraw i w zależności od przyrządzenia (na słono czy słodko) za każdym razem może smakować inaczej :).
Usuń