15 marca 2016

Tofucznica, czyli jajecznica bez jaj

Tofucznica, czyli jajecznica bez jaj :)
Tofucznica jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które lubią jajka, ale nie mogą ich jeść, ze wzgledu na nietolerancję (lub jako alternatywne danie dla wegan). 
Robi się ją prawie tak szybko, jak tradycyjną. Smakuje odrobinę inaczej, choć przypomina smak jajek.
Dodatek czarnej soli sprawia, że w naturalnym w smaku tofu, pojawia się smak jajka (sól do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet). 
To wersja podstawowa, dodatki każdy może zmienić według upodobań.



  • 1 op. tofu naturalnego (~180 g)
  • 1 mała cebula
  • 2 duże szczypty czarnej soli (Kala Namak)
  • 1 szczypta kurkumy
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • dowolne dodatki (np. warzywa, kiełki, pieczywo)

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  2. Tofu pokrój w małą kostkę i rozgnieć widelcem (jeśli chcesz mieć gładszą konsystencję, użyj tłuczka lub praski do ziemniaków).
  3. Przełóż tofu na patelnię, dodaj czarną sól, kurkumę, pieprz i wymieszaj. Smaż jeszcze przez chwilę. 
  4. Spróbuj czy tofucznica jest odpowiednio przyprawiona. Jeśli nie lubisz suchej konsystencji, dolej trochę oleju lub wody. 
  5. Podawaj z dowolnymi dodatkami. 

2 komentarze:

  1. Tofu do niego trzeba się przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ela, samo tofu jest bez smaku i nikt takiego nie zje ;). Na szczęście przyjmuje smak dodanych przypraw i w zależności od przyrządzenia (na słono czy słodko) za każdym razem może smakować inaczej :).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).