Zachęcam Was do wypróbowania tej smacznej potrawy, a później do podzielenia się opinią lub zdjęciem ;).
A jakie są Wasze ulubione dania z cukinii?
Przepis na faszerowaną cukinię:
- 1 młoda cukinia
- 2 małe polędwiczki z kurczaka (lub 1/2 pojedynczej piersi kurczaka)
- ok. 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz
- szczypta papryki słodkiej wędzonej
- szczypta przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
- olej
- opcjonalnie parmezan do posypania
- Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na dwie połowy.
- Małą łyżeczką delikatnie wydrąż gniazda nasienne i pokrój je na drobno.
- Cebulę pokój w kostkę i podsmaż na oleju prze kilka minut.
- Polędwiczki pokrój w jak najmniejszą kostkę, oprósz przyprawami.
- Przełóż na patelnię, na rozgrzany olej, a po chwili dodaj również wydrążone gniazda nasienne.
- Podsmaż do momentu, aż mięso będzie ścięte.
- Na koniec dodaj ugotowaną kaszę jaglaną oraz natkę pietruszki i wszytko razem wymieszaj.
- Tak powstałym nadzieniem faszeruj cukinie, wierzch można skropić olejem.
- Przełóż cukinie do naczynia wysmarowanego olejem.
- Piecz w nagrzanym do 195'C piekarniku przez ok. 30-35 minut (w zależności od grubości wydrążonej cukinii).
- Kilka minut przed końcem pieczenia posyp tartym parmezanem (jeśli lubisz).
Genialny przepis! Mam akurat młodą cukinię i na pewno to zrobię dziś na obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)Gorąco zachęcam do przygotowania:)
UsuńAle mi narobiłaś ochoty na cukinie... Wygląda przepysznie i pewnie tak tez smakuje:)
OdpowiedzUsuńTak, to smaczne, lekkie danie. Zachęcam do wypróbowania.
UsuńDziś robiłam na obiad - rewelacja. Zdrowo i smakowicie. Na pewno zrobię ponownie :). Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję za pozostawiony komentarz :) Cieszę się, że smakowało:)
Usuń