16 maja 2016

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i polędwiczką kurczaka

Faszerowana cukinia kaszą jaglaną i mięsem
Lubię cukinię i często dodaję ją do swoich dań. Na blogu możecie znaleźć wiele przepisów z użyciem cukinii. Do dzisiejszego dania użyłam bardzo młodej cukinii (grubości ogórka szklarniowego) oraz kaszy z poprzedniego dnia, dzięki czemu trochę przyspieszyłam czas przygotowania. 
Zachęcam Was do wypróbowania tej smacznej potrawy, a później do podzielenia się opinią lub zdjęciem ;). 
A jakie są Wasze ulubione dania z cukinii?

Przepis na faszerowaną cukinię:

  • 1 młoda cukinia
  • 2 małe polędwiczki z kurczaka (lub 1/2 pojedynczej piersi kurczaka)
  • ok. 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz
  • szczypta papryki słodkiej wędzonej
  • szczypta przyprawy do kurczaka 
  • 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
  • olej
  • opcjonalnie parmezan do posypania 


  1. Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na dwie połowy.
  2. Małą łyżeczką delikatnie wydrąż gniazda nasienne i pokrój je na drobno.
  3. Cebulę pokój w kostkę i podsmaż na oleju prze kilka minut.
  4. Polędwiczki pokrój w jak najmniejszą kostkę, oprósz przyprawami.
  5. Przełóż na patelnię, na rozgrzany olej, a po chwili dodaj również wydrążone gniazda nasienne.
  6. Podsmaż do momentu, aż mięso będzie ścięte.
  7. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę jaglaną oraz natkę pietruszki i wszytko razem wymieszaj.
  8. Tak powstałym nadzieniem faszeruj cukinie, wierzch można skropić olejem. 
  9. Przełóż cukinie do naczynia wysmarowanego olejem.
  10. Piecz w nagrzanym do 195'C piekarniku przez ok. 30-35 minut (w zależności od grubości wydrążonej cukinii).
  11. Kilka minut przed końcem pieczenia posyp tartym parmezanem (jeśli lubisz).

6 komentarzy:

  1. Genialny przepis! Mam akurat młodą cukinię i na pewno to zrobię dziś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłaś ochoty na cukinie... Wygląda przepysznie i pewnie tak tez smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to smaczne, lekkie danie. Zachęcam do wypróbowania.

      Usuń
  3. Dziś robiłam na obiad - rewelacja. Zdrowo i smakowicie. Na pewno zrobię ponownie :). Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pozostawiony komentarz :) Cieszę się, że smakowało:)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).