17 czerwca 2016

Fasolka z tofu - szybka i zdrowa przekąska

Fasolka z tofu - smaczna, zdrowa wegańska przekąska
Fasolka z tofu to propozycja na szybkie danie np. na kolację, lunch do pracy czy przekąskę w ciągu dnia. Jeśli masz fasolkę z obiadu, to przygotowanie zajmie kilka minut. Koniecznie dodaj paprykę, bez niej ta potrawa nie będzie tak smaczna.


  • 1/2 op. tofu naturalnego lub wędzonego
  • ok. 1 i 1/2 szklanki pokrojonej zielonej fasolki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • ok. 1/3 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • duża szczypta przyprawy do mięs, curry lub innej mieszanki przypraw
  • sól
  1. Fasolkę ugotuj (lub użyj pozostałej z obiadu).
  2. Tofu pokrój w kostkę lub paski.
  3. Do miseczki przełóż fasolkę i tofu, a następnie posyp przyprawami i lekko wymieszaj.
  4. Na rozgrzany olej przełóż zawartość miski i przez chwilę podsmaż, co jakiś mieszając.


4 komentarze:

  1. Takie zestawienie mi odpowiada, bo wegetariańskie, a fasolkę bardzo lubię, tofu nigdy nie jadłam, więc może czas spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożena, podoba mi się Twoje podejście :) Trzeba próbować nowych rzeczy, nigdy nie wiemy, czy nie zagoszczą wówczas na dłużej w naszej kuchni(ja tak miałam z kilkoma produktami ;) ).

      Usuń
  2. Robiłem wczoraj na kolację. Smakowało, mniam :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mikołaj, dziękuję za komentarz. Cieszę się, że skorzystałeś z przepisu oraz że smakowało :).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).