Użyj dowolnego mleka (u mnie akurat domowe, kokosowe).
Zachęcam również do wypróbowania owsianki o innym smaku, np. z kiwi, jagodowej czy kokosowej.
- 1/3 szklanki płatków owsianych górskich*
- ok. 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
- 1 duża garść malin
- 1 nektarynka
- dodatkowo na wierzch kilka malin, nasiona chia, czy dowolne bakalie
- opcjonalnie 1 łyżeczka ksylitolu
- Do mleka wsyp płatki. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień.
- Nektarynkę obierz i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
- Do garnka dodaj prawie wszystkie maliny oraz nektarynkę.
- Gotuj na małym ogniu kilka minut, często mieszając.
- Ugotowaną owsiankę przełóż do miseczki, na wierzch wyłóż pozostałe maliny oraz dowolne bakalie.
*dla osób z nietolerancją - bezglutenowych
jeden z moich faworytów na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się, że przepis się podoba :).
UsuńTzw. miły i smaczny początek dnia :)Nic tylko jeść ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie :). Bardzo lubię tę wersję owsianki.
Usuń