Danie jest idealne, gdy się spieszycie, a lodówka jest pusta... W zamrażalniku mam zawsze mrożony szpinak (w sezonie świeży w ogródku), paczka makaronu też zawsze się w domu znajdzie ;).
Przygotowanie jest proste, a smak - musicie sami spróbować i ocenić ;).
Na 2 porcje:
- ok. 200 g dowolnego makaronu (np. kukurydzianego)
- 450g mrożonego szpinaku (w sezonie świeżego)
- 2 łyżki oleju (np. rzepakowego Fithia z dodatkiem oliwy z oliwek)
- 2 ząbki czosnku
- garść nasion słonecznika
- dowolne przyprawy (np. sól)
- Makaron ugotuj i odcedź.
- W międzyczasie na suchej patelni podpraż nasiona słonecznika.
- Zsuń je na talerz, a na patelnię wlej olej i podsmaż szpinak z solą.
- Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Jeśli szpinak będzie za suchy, możesz dodać odrobinę wody lub oleju.
- Ugotowany makaron przełóż na patelnię i wymieszaj ze szpinakiem.
- Przełóż na talerz, a wierzch posyp prażonymi nasionami słonecznika.
Makaron ze szpinakiem przygotowałam w ramach wyzwania, które otrzymałam od marki Fithia (miałam przygotować w 30 minut danie składające się z 5 składników).
Jeśli lubicie podobne wyzwania, zapraszam Was do udziału w konkursie Fithia Smak Wyzwolony. Zadaniem jest takie samo, a nagrody to:
- 1 Thermomix
- 10 blenderów KitchenAid
- codziennie: zestawy produktów Fithia i eco torba.
#smakwyzwolony #smakwyzwolonykonkurs
Coś dla mnie :) Uwielbiam makaron ze szpinakiem i serem feta, ale nabiał jestem zmuszona ograniczać, więc z przedstawioną przez Ciebie wersją powinnam się bardziej zaprzyjaźnić :)
OdpowiedzUsuńcałkiem smaczne i pożywne uwielbia taką wersję makaronu że szpinakiem moja córka często to gotuję jak nie mam czasu
OdpowiedzUsuńok
OdpowiedzUsuń