Tak przygotowane śledzie, można podać zarówno na Wigilię, jak i na imprezę czy na kolację.
Czas pieczenia buraków jest dosyć długi, dlatego jeśli ktoś chce danie przygotować szybciej - możne kupić je już ugotowane.
Czas przygotowania: 30 min. + czas pieczenia buraków
- 5 średnich czerwonych buraków
- 6 liści jarmużu
- 1 czerwona cebula
- 6-8 filetów z surowych śledzi
- 2-3 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- przyprawy Galeo (chili, koperek, majeranek, pieprz, sól)
- Buraki owiń w folię aluminiową i piecz przez 90 minut, w 180'C.
- Jarmuż porwij, usuń grubsze łodyżki i gotuj przez kilkanaście minut w osolonej wodzie, a następnie odcedź.
- Do jarmużu dodaj upieczone buraki (pokrojone w kostkę) oraz cebulę pociętą w grube piórka i wymieszaj.
- Filety ze śledzi dopraw solą, pieprzem i majerankiem, następnie oprósz mąką i usmaż.
- Przed podaniem, jarmuż i buraki polej oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i miodem, doprawioną chili i koperkiem.
- Smażone śledzie ułóż na sałatce i polej resztą dressingu.
Bardzo smakowita ,wszystkim smakowała, dziękuję
OdpowiedzUsuńZosiu, dziękuję za podzielenie się opinia ;). Cieszę się, że smakowała.
Usuń