12 grudnia 2016

Sałatka ze smażonych śledzi, jarmużu i pieczonych buraków

Śledzie z jarmużem i burakami
Pomysł na smaczne i zdrowe danie, które przygotowałam podczas świątecznych warsztatów kulinarnych z Galeo
Tak przygotowane śledzie, można podać zarówno na Wigilię, jak i na imprezę czy na kolację. 
Czas pieczenia buraków jest dosyć długi, dlatego jeśli ktoś chce danie przygotować szybciej - możne kupić je już ugotowane. 

Czas przygotowania: 30 min. + czas pieczenia buraków
  • 5 średnich czerwonych buraków
  • 6 liści jarmużu
  • 1 czerwona cebula
  • 6-8 filetów z surowych śledzi 
  • 2-3 łyżki mąki 
  • olej do smażenia
  • 4 łyżki oliwy 
  • 4 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki miodu 
  • przyprawy Galeo (chili, koperek, majeranek, pieprz, sól)
  1. Buraki owiń w folię aluminiową i piecz przez 90 minut, w 180'C.
  2. Jarmuż porwij, usuń grubsze łodyżki i gotuj przez kilkanaście minut w osolonej wodzie, a następnie odcedź.
  3. Do jarmużu dodaj upieczone buraki (pokrojone w kostkę) oraz cebulę pociętą w grube piórka i wymieszaj.
  4. Filety ze śledzi dopraw solą, pieprzem i majerankiem, następnie oprósz mąką i usmaż.
  5. Przed podaniem, jarmuż i buraki polej oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i miodem, doprawioną chili i koperkiem.
  6.  Smażone śledzie ułóż na sałatce i polej resztą dressingu.

2 komentarze:

  1. Bardzo smakowita ,wszystkim smakowała, dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zosiu, dziękuję za podzielenie się opinia ;). Cieszę się, że smakowała.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).