Porcje są małe, w sam raz na jeden kęs - idealne na imprezę czy kolację. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Całość idealnie razem się komponuje.
Zachęcam do wypróbowania. Dajcie znać, jak Wam smakowały :).
Przepis na placuszki z cukinią i ziemniakami
Składniki na ok. 20 małych placuszków:
- 2 ziemniaki
- 1 młoda cukinia
- 1/2 cebuli
- 1 jajko M
- ok. 1/4 szklanki mąki
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100 g kwaśnej śmietany
- 100g wędzonego łososia w plastrach
- olej do smażenia
- koperek
- Młodą cukinię wraz ze skórką zetrzyj robotem (lub na tarce) o małych oczkach, przełóż na sitko, posól i pozostaw na 10-15 minut. Po tym czasie odciśnij sok.
- Obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij sok.
- Do miski przełóż starte warzywa, dodaj jajko, mąkę, przyprawy i wymieszaj (jeśli masa jest za rzadka, dodaj więcej mąki).
- Smaż małe i cienkie placuszki na rozgrzanej patelni, dobrze przypiekając z obu stron.
- Śmietanę ubij, łososia pokrój w mniejsze kawałki.
- Tuż przed podaniem, na placuszki połóż kleks śmietany, zwinięty kawałek łososia i siekany koperek.
Danie przygotowałam ekspresowo, przy pomocy robota Kenwood Chef XL.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Taka wersja placuszków, by mi smakowała :-)
OdpowiedzUsuń