Niedawno na rynku pojawiła się pozycja, która powinna zainteresować spore grono osób. Mowa tu o książce "Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie" Dominiki Musiałowskiej.
Książka traktuje o zaburzeniu, które jest rzadko diagnozowane przez lekarzy pierwszego kontaktu - a to oni powinni być szczególnie wyczuleni na symptomy opisywane przez pacjentów, aby skierować ich na wstępne badania lub do innych specjalistów.
Temat dotyczy w Polsce około 10 milionów osób, niestety również dzieci.
"Dominika Musiałowska to ekspert w zakresie insulinooporności, założycielka bloga i fundacji, regularnie organizująca kursy i szkolenia poświęcone tej problematyce, a prywatnie od kilku lat insulinooporna."
Z pomocą specjalistów, przystępnym językiem tłumaczy, czym jest insulinooporność, jak ją rozpoznać i leczyć, jakie są jej konsekwencje oraz jaki styl życia prowadzić
Dowodzi również, że negatywne skutki choroby da się odwrócić, jednak potrzebne będą zmiany w trybie naszego życia odżywianiu.
Spis treści:
Skoro tak trudno wykryć insulinooporność, co może nas skłonić do udania się do lekarza?
" Tyjesz 'z powietrza'? Nie możesz schudnąć mimo diety i aktywności fizycznej? Czujesz częste zmęczenie, brak siły i spadek koncentracji? Od dawna bezskutecznie starasz się zajść w ciążę? Częstą przyczyną tych problemów jest insulinooporność. Towarzyszy ona również innym chorobom i zaburzeniom, m.in. PCOS, chorobom tarczycy, cukrzycy czy nadciśnieniu."
Gdy obserwujecie u siebie niepokojące objawy, zachęcam Was do wykonania, nawet na własną rękę, badania glukozy i insuliny na czczo (glukoza powinna być poniżej 99 mg/dL, a insulina poniżej 10 mU/ml).
Pozwoli to na wyliczenie wskaźnika HOMA-IR (powinien być mniejszy od 2, a najlepiej gdy jest mniejszy od 1).
Dodam tylko od siebie, że laboratoria mogą podawać wartości w różnych jednostkach, wówczas dzielimy odpowiednio przez 22,5 lub 405. Dla ułatwienia podaję wzory:
źródło: headsuphealth.com/blog/self-tracking/homa-ir/ |
Stres ma bardzo negatywny wpływ na organizm, m.in. podnosi poziom glukozy we krwi oraz wydzielania insuliny przez trzustkę - co sprzyja powstaniu insulinooporności. Dlatego w tym przypadku, tak bardzo ważne jest umiejętne radzenie sobie ze stresem.
W książce zamieszczonych jest kilkanaście przykładowych przepisów (również na dania w wersji wegańskiej). Musimy pamiętać o spożywaniu produktów oraz posiłków o niskim indeksie i ładunku glikemicznym (przepisy).
Zamieszczone są również plany treningowe, opisana rola systematycznego, lekkiego wysiłku fizycznego, jak również wskazówki przydatne w codziennym życiu (wyjazdy służbowe, uroczystości rodzinne).
Dowiemy się też, jak zadbać o zdrowie swojego dziecka, żeby uniknąć rozwoju insulinooporności i otyłości w młodym wieku.
Ogromny wpływ na rozwój/ bądź brak insulinooporności, ma odżywianie dzieci. Już w dzieciństwie, dzieci przyzwyczajają się pewnych smaków i sposobu odżywiania.
Bardzo często, otyli rodzice z cukrzycą lub insulinoopornością mają wpływ na to, czy w przyszłości ich dziecko również zachoruje. Pieczywo tylko białe, a w pożywieniu wszędzie obecny cukier (nawet w chlebie, ketchupie, wędlinach). Dziecko płacze, czy marudzi w sklepie - dajmy mu słodkie. Albo babcia użalająca się nad losem "nieszczęśliwego" dziecka, którego rodzice nie dają słodyczy, karmi je po kryjomu...
Zaskakujące jest, że insulinooporność może pojawić się również u osób szczupłych (w tym przypadku chyba trudniej ją wykryć, niż u osób gwałtownie przybierających na wadze).
Mogą mieć na nią wpływ również geny - jeśli w rodzinie są częste przypadki cukrzycy czy insulinooporności, to znacznie zwiększa ryzyko zachorowania.
Cała książka to kompendium wiedzy na temat insulinoopornśoci. Warto ją przeczytać. Polecam.
Zabrakło mi jedynie w książce indeksu haseł (chcąc znaleźć jakieś zagadnienie, które nie jest bezpośrednio ujęte w spisie treści, wertowałam książkę) oraz informacji o drugiej wersji wskaźnika HOMA-IR (z dzieleniem przez 405).
Kochani, czy ktoś z Was zmaga się z insulinoopornością?
Podzielcie się proszę, w jaki sposób ją u Was wykryto, od ilu lat walczycie, czy bierzecie leki, suplementy, jaki sposób odżywiania stosujecie - z jakim efektem?
Jestem bardzo ciekawa Waszych historii, tym bardziej, że niestety sama od niedawna dołączyłam do grona osób zmagających się z IO. Możecie więc spodziewać się więcej przepisów na dania z niskim i średnim IG - przyjazne insulinoopornym i cukrzykom (choć oczywiście będą również i inne przepisy;) ).
Format:165x205
Liczba stron:350
Oprawa: miękka
Cena: 39.90 zł
Dziękuję Wydawnictwu Feeria za przekazanie książki do recenzji.
Dobrze ,że mnie to nie dotyczy, ale wiele osób ma z tym problem ...
OdpowiedzUsuńNiestety coraz więcej osób :(, bo coraz głośniej się robi o insulinooporności i ludzie zaczynają się sami badać w tym kierunku.
Usuńciekawa książka, chętnie przeczytam :)
OdpowiedzUsuńdobrze wiedzieć!
OdpowiedzUsuń