Zamiast chleba razowego na zakwasie, tym razem upiekłam bułeczki.
Bułeczki wyszły chrupiące z zewnątrz, a w środku ciężkie, razowe i wilgotne, dlatego może być trochę trudno je zjeść np. w pracy czy szkole.
Kolejnym razem uformowałam bardziej płaskie mini chlebki (na wzór znanych fińskich chlebków z Lidla) i w tej wersji okazały się najlepsze.
Przepis taki sam, jak na chleb razowy na zakwasie (klik), ale czas pieczenia skracamy do ok. 25 minut.
Zaczyn do wypieku chleba (przygotowany dzień wcześniej):
Wychodzi ok. 320 g zaczynu
- 120 g mąki żytniej razowej 2000
- 145 g wody
- ok. 90 g zakwasu z lodówki
Odstaw na 8 godzin (lub całą noc), aż nabierze kwaśnego aromatu i powstaną pęcherzyki.
Przepis na bułeczki żytnie razowe 2000 na zakwasie:
Składniki na ok. 10 bułek:- ok. 320 g zaczynu żytniego (przepis powyżej)
- 145 g zimnej wody
- ok. 315- 340 g mąki żytniej razowej 2000
- 1 czubata łyżeczka soli
- Wlej zaczyn do miski (powinien mieć raczej rzadką konsystencję i kwaśny, ale przyjemny aromat).
- Wmieszaj całą wodę i stopniowo dosypuj mąki, aż ciasto stanie się gładkie.
- Dodaj sól i wyrabiaj ciasto. Powinno być mokre, klejące i lekko przywierać do palców (jeśli będzie wydawać się zbyt twarde, dodaj trochę wody).
- Przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
- Po dwóch godzinach powinno dać się łatwo uformować bułeczki.
- Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem d pieczenia i odstaw na dwie godziny do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce).
- Rozgrzej piekarnik do 180'C, włóż wyrośnięte bułeczki i nie otwieraj piekarnika przez cały czas pieczenia.
- Po ok. 20-25 minutach wyjmij i odstaw je na kratkę do ostygnięcia.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Cudowne, do wypróbowania na pewno!
OdpowiedzUsuńGorąco zachęcam :).
UsuńUwielbiam fińskie chlebki z Lidla, to chyba jedyne które kupuję w sklepie, wszystko inne pieke własnoręcznie. Od czasu gdy zobaczyłam post z tym przepisem na fb miałam w planach je upiec. Właśnie odstawilam chlebki do wyrośnięcia... Oby wszystko się udało :) Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń