27 maja 2018

Razowe bułki żytnie na zakwasie lub płaskie fińskie chlebki

Razowe bułki żytnie na zakwasie (lub płaskie fińskie chlebki)
Zamiast chleba razowego na zakwasie, tym razem upiekłam bułeczki. 
Bułeczki wyszły chrupiące z zewnątrz, a w środku ciężkie, razowe i wilgotne, dlatego może być trochę trudno je zjeść np. w pracy czy szkole.
Kolejnym razem uformowałam bardziej płaskie mini chlebki (na wzór znanych fińskich chlebków z Lidla) i w tej wersji okazały się najlepsze.
Ze względu na użycie mąki 2000, wypiek nie podnosi poziomu glukozy we krwi - idealny dla osób z insulinoopornością, cukrzycą, odżywiających się z niskim IG, czy osób na diecie.
  
Przepis taki sam, jak na chleb razowy na zakwasie (klik), ale czas pieczenia skracamy do ok. 25 minut.

Zaczyn do wypieku chleba (przygotowany dzień wcześniej):

Wychodzi ok. 320 g zaczynu
  • 120 g mąki żytniej razowej 2000
  • 145 g wody
  • ok. 90 g zakwasu z lodówki
W misce wymieszaj mąkę, wodę i zakwas.
Odstaw na 8 godzin (lub całą noc), aż nabierze kwaśnego aromatu i powstaną pęcherzyki. 



Przepis na bułeczki żytnie razowe 2000 na zakwasie:

Składniki na ok. 10 bułek:
  • ok. 320 g zaczynu żytniego (przepis powyżej)
  • 145 g zimnej wody
  • ok. 315- 340 g mąki żytniej razowej 2000
  • 1 czubata łyżeczka soli

  1. Wlej zaczyn do miski (powinien mieć raczej rzadką konsystencję i kwaśny, ale przyjemny aromat).
  2. Wmieszaj całą wodę i stopniowo dosypuj mąki, aż ciasto stanie się gładkie.
  3. Dodaj sól i wyrabiaj ciasto. Powinno być mokre, klejące i lekko przywierać do palców (jeśli będzie wydawać się zbyt twarde, dodaj trochę wody).
  4. Przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
  5. Po dwóch godzinach powinno dać się łatwo uformować bułeczki.
  6. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem d pieczenia i odstaw na dwie godziny do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce).
  7. Rozgrzej piekarnik do 180'C, włóż wyrośnięte bułeczki i nie otwieraj piekarnika przez cały czas pieczenia.
  8. Po ok. 20-25 minutach wyjmij i odstaw je na kratkę do ostygnięcia.
Po więcej przepisów zapraszam: na chleby na zakwasie oraz chleby na drożdżach




Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

3 komentarze:

  1. Cudowne, do wypróbowania na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam fińskie chlebki z Lidla, to chyba jedyne które kupuję w sklepie, wszystko inne pieke własnoręcznie. Od czasu gdy zobaczyłam post z tym przepisem na fb miałam w planach je upiec. Właśnie odstawilam chlebki do wyrośnięcia... Oby wszystko się udało :) Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).