16 sierpnia 2018

Kurczak w mleczku kokosowym z warzywami

udka Kurczaka z warzywami, sosem kokosowym i słonecznikiem
Kurczak z warzywami to danie, które zazwyczaj szybko się przygotowuje. 
W tej wersji, wychodzi bardzo smaczne, ale za sprawą dodatków, za każdym razem może smakować nieco inaczej. 
Można je zjeść jako samodzielną potrawę lub podawać z ryżem czy kaszą. 
Idealne od zabrania ze sobą do pracy.

Po więcej przepisów z wykorzystaniem drobiu, odsyłam Was do etykiety "kurczak".

  • 400 g ud kurczaka bez skóry (lub polędwiczek z kurczaka)
  • 1 różyczka brokuła (500g)
  • 1 marchewka
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula 
  • 2 garści jarmużu
  • garść nasion słonecznika
  • 4-5 łyżek gęstej części mleczka kokosowego
  • olej do smażenia
  • dowolne przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, curry, papryka słodka wędzona) 

  1. Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Dodaj mięso oprószone przyprawą do kurczaka i chwilę podsmaż. 
  3. Następnie wrzuć jarmuż, pieczarki i brokuła (pokrojone w kawałki) oraz marchew w paski.
  4. Po kilku minutach dodaj mleczko kokosowe oraz pozostałe przyprawy.
  5. Przykryj pokrywką i duś do miękkości. Jeśli sos mocno wyparuje, możesz uzupełnić wodą lub mleczkiem kokosowym.
  6. Na koniec posyp prażonymi nasionami słoneczniczka.


Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).