Ciecierzycę zazwyczaj gotuję (większą ilość, a pozostałą część zamrażam). W wersji z puszki, taka pasta powstaje ekspresowo ;).
A po inne pomysły na pasty do chleba zapraszam do etykiety "pasta do chleba".
Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami:
- 250 g ugotowanej ciecierzycy (1 puszka odsączonej ciecierzycy z puszki)
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (lub 1 ząbek czosnku)
- kilka pomidorów suszonych
- spora szczypta słodkiej słodkiej papryki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
opcjonalnie: kilka łyżek wody (do uzyskania pożądanej konsystencji)
- Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki w blenderze lub malakserze.
- Konsystencja powinna być raczej rzadka. Jeśli pasta będzie za gęsta dolej więcej oliwy lub zimnej wody.
- Podawaj z chlebkiem pita, kawałkami warzyw lub opieczonym pieczywem.
- Przechowuj w lodówce, w słoiku.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Super pomysł, zapisuje do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do zrobienia :)
Usuń