Bułeczki wychodzą w konsystencji podobne nieco do razowych (dodałam do zaczynu mąkę żytnią razową, ale jeśli chcesz jeszcze delikatniejszą strukturę, zmień na zwykłą pszenną).
Są wilgotne, sycące, ale jednocześnie miękkie i mocno wyrastają. Mąż zjada je w pracy z ochotą.
Zaczyn do wypieku (przygotowany kilka godzin lub dzień wcześniej):
(z podanych składników wychodzi ok. 320 g zaczynu, co wystarcza do wypieku 9 bułek lub 1 sporego chleba w keksówce)- 120 g mąki żytniej razowej 2000 (możesz użyć też zwykłej pszennej, bułki będą bardziej delikatne)
- ok. 145 g wody
- ok. 90 g zakwasu z lodówki
- W misce wymieszaj mąkę, wodę i zakwas.
- Odstaw na 8 godziny lub całą noc, aż nabierze kwaśnego aromatu i powstają pęcherzyki.
Przepis na bułki pszenno-żytnie na zakwasie (lub mały chleb):
(składniki na 9 bułek lub 1 duży, mocno wyrośnięty chleb w keksówce 20 cm)- ok. 320 g zaczynu (przepis powyżej)
- 135 g zimnej wody
- 150 g mąki żytniej 720
- 150 g mąki pszennej 750
- 1 czubata łyżeczka soli
- Wlej zaczyn do miski (powinien mieć raczej rzadką konsystencję i kwaśny, ale przyjemny aromat).
- Wmieszaj całą wodę do zakwasu i stopniowo dosypuj mąki, aż ciasto stanie się gładkie
- Dodaj sól i wyrabiaj ciasto. Powinno być klejące i przywierać do palców.
- Przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
- Po dwóch godzinach, ciasto nadal lekko będzie się kleić do palców.
- Rwij po kawałku, obtaczaj w mące graham lub otrębach i formuj bułeczki lub paluchy.
- Odstaw bułki na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia na papierze do pieczenia, pod ściereczką (w ciepłe miejsce).
- Rozgrzej piekarnik do 180'C, włóż bułeczki.
- Po ok. 25 minutach wyjmij je i odstaw na kratkę do ostygnięcia.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Upiekłam bułeczki ,wyszły obłędnie chrupiące .
OdpowiedzUsuńSuper!! Cieszę się, że smakowały :). Jak tylu opały odpuszczą, upiekę ponownie ;).
UsuńDzisiaj zabrałem się za przygotowanie zaczynu na chleb i bułeczki, nie ukrywam iż będzie to moje pierwsze pieczywo własnej produkcji EVER. Jutro przygotowanie pieczywa do wypieku i wypiek. Pomimo, iż mam już swoje lata to bardzo się denerwuję.
OdpowiedzUsuńDam znać jak wyszło, (przepis na zakwas dostałem od znajomego piekarza). :)
ED
To zacząłeś od najtrudniejszych wypieków ;). Jak to wyjdzie, to każde inne pieczywo będzie banalnie proste.
Usuń