Dobry dla osób, które muszą jeść z niskim IG, wegańsko, bezglutenowo lub bez nabiału.
Wegański, bezglutenowy mus czekoladowy z aquafaby:
Składniki na 2 porcje:
- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady* (choć można też spokojnie użyć więcej)
- 1 łyżka kakao
- woda po ciecierzycy z 1 puszki
- 1 czubata łyżka cukru pudru z ksylitolu (lub dowolnego słodzidła)
- Czekoladę z kakao rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
- Wodę z ciecierzycy (wcześniej schłodzić w lodówce) przelej do misy robota i ubijaj przez kilka minut na sztywną pianę .
- Pod koniec dodaj ksylitol i dalej ubijaj.
- Na koniec dodaj przestudzoną czekoladę i ostrożnie wymieszaj łyżką.
- Przełóż do miseczek/słoiczków i włóż na min. 1 godzinę do lodówki. Najlepiej zjeść tego samego dnia.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń