Upiekłam je w dwóch wersjach - zamieszczam na początek przepis na tradycyjną wersję, a zdrowszą, z niskim IG napiszę niebawem.
Na blogu znajdziecie kilka odmian pierniczków, w tym dla osób z nietolerancjami (etykieta "pierniczki").
Przepis na miękkie pierniki drożdżowe
Wychodzi ok. 40 sztuk- 2 szklanki mąki pszennej
- 20g drożdży (lub 7g suszonych)
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju (lub 2 łyżki masła)
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżki ciepłego mleka
- nieco więcej niż 1/2 szklanki cukru pudru
- Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Odstaw na kilka minut.
- Mąkę przesiej przez sitko z cukrem pudrem.
- Dodaj sodę, cynamon i przyprawę do piernika.
- Miód rozpuść z masłem. Razem z jajkiem i drożdżami dodaj do sypkich składników.
- Wyrób na jednolite ciasto.
- Ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm (jeśli ciasto będzie zbyt cienkie pierniki mogą być twarde, im grubsze tym lepsze).
- Wykrawaj ciasteczka i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową (układaj w sporych odległościach, gdyż pierniczki mocno wyrastają).
- Wstaw do nagrzanego do 180 'C piekarnika i piecz ok 8-9 minut.
- Wyłóż na kratkę do wystudzenia. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.
Zmodyfikowany przepis z przyslijprzepis.pl (lucyna19)
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).