Jest bardzo sycący, a za sprawą dodatku mąki kokosowej, nieco bardziej suchy (od tego chlebka w wersji z siemieniem lnianym), a w smaku nieco słodkawy.
Będzie dobry dla osób, które dbają o niski IG lub odżywiają się w stylu keto.
Chlebek najlepiej smakuje mi z pastami warzywnymi i ogórkiem kiszonym.
Składniki można nieco modyfikować (zazwyczaj dodaję je "na oko").
Po wymieszaniu składników, masa powinna być raczej gęsta.
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju
- 2 łyżki wody (lub nieco więcej, w zależności od konsystencji ciasta)
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka innej mąki (u mnie zazwyczaj z konopi lub pestek dyni)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- Jajko, wodę i olej rozmieszaj dobrze widelcem w wąskim i wysokim kubku.
- Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj.
- Dociśnij masę i wyrównaj wierzch. Wstaw do mikrofalówki na 2-2,5 minuty.
- Odwróć kubek i wyjmij chleb.
- Zostaw do wystudzenia na kilka minut, a następnie pokój na kromki.
- Jeśli środek będzie niedopieczony, włóż chlebek na talerz i podgrzewaj jeszcze 10-20 sekund.
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Nigdy nie robiłam takiego chlebka.
OdpowiedzUsuńClaudia, zachęcam zatem do zrobienia :)
UsuńSuper! Każdy może takie coś zrobić sobie w swoim domu jak widać i to bez specjalistycznego sprzętu
OdpowiedzUsuńDokładnie tak!
UsuńWygląda apetycznie, trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPo wyjęciu i pokrojeniu na kromki smaruje masłem czosnkowym i daje do sandwicza lub tostera 👍pycha 😋
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie :).
Usuń