W sytuacji, gdy macie mocno dojrzałe banany, których już nikt nie chce zjeść, koniecznie upieczcie szybkie ciasto bananowe. Wychodzi miękkie, wilgotne i lekko słodkie.
Jest bardzo proste do zrobienia i nie trzeba używać robota do jego przygotowania.
Tak jak szybko się go przygotowuje, tak samo szybko później znika ;).
Czas przygotowania: 10 minut, pieczenia: 1 godzina, w średniej keksówce (25 cm dł.).
Przepis na szybki chlebek bananowy:
- 3 duże banany (ok. 330 g pulpy z banana)
- 70 g oleju (lub 1/3 kostki masła)
- 1/2 szklanki erytrytolu (ok. 120 g) lub cukru
- 1 duże jajko
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej ok. 220 g (lub pełnoziarnistej)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 krople aromatu waniliowego
- opcjonalnie 2 łyżki drobno siekanych orzechów włoskich lub migdałów (do ciasta)
- opcjonalnie 1 banan - do udekorowania ciasta (nie dodałam)
- opcjonalnie 3 łyżki kakao (wówczas otrzymamy nieco inny smak i kolor - zdjęcie poniżej)
- Banany rozgnieć widelcem niebyt dokładnie.
- Masło roztop w mikrofalówce i dodaj do bananów (lub użyj oleju).
- W drugiej misce wymieszaj dokładnie widelcem erytrytol z jajkiem, a następnie przelej do miski z bananami i wymieszaj.
- Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i łyżeczką sody oczyszczonej w kolejnej misce, a następnie wsyp do składników mokrych. Możesz dodać również trochę orzechów siekanych.
- Łyżką wymieszaj ciasto (będzie raczej gęste).
- Ciasto przełóż do formy lekko wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jeśli chcesz, możesz dodatkowego banana przekroić wzdłuż i ułożyć na górze ciasta.
- Formę z ciastem włóż do piekarnika rozgrzanego do 175'C na ok. 55-60 minut, a 10 minut przed czasem sprawdź wykałaczką czy ciasto jest już upieczone.
- Po upieczeniu, uchyl trochę drzwi piekarnika, a po 10 minutach wyjmij ciasto z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.
- Możesz dodatkowo polać ciasto polewą z gorzkiej czekolady.
Zmodyfikowany przepis z simplyrecipes.com
Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących:
Czy banany można rozgnieść blenderem? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie, właśnie chodzi o to, żeby niedbale rozgnieść widelcem, aby później w cieście były małe kawałeczki banana ;).
Usuń