30 grudnia 2019

Chlebek bananowy - szybkie ciasto z przejrzałych bananów

Ciasto bananowe z przejrzałych bananów
Do chlebka bananowego zabierałam się już wiele razy, ale jakoś zawsze tak wychodziło, że domownicy wyjedli banany, zanim te przejrzały ;). 
W sytuacji, gdy macie mocno dojrzałe banany, których już nikt nie chce zjeść, koniecznie upieczcie szybkie ciasto bananowe. Wychodzi miękkie, wilgotne i lekko słodkie. 
Jest bardzo proste do zrobienia i nie trzeba używać robota do jego przygotowania. 
Tak jak szybko się go przygotowuje, tak samo szybko później znika ;).
Czas przygotowania: 10 minut, pieczenia: 1 godzina, w średniej keksówce (25 cm dł.).


Przepis na szybki chlebek bananowy:

  • 3 duże banany (ok. 330 g pulpy z banana)
  • 70 g oleju (lub 1/3 kostki masła)
  • 1/2 szklanki erytrytolu (ok. 120 g) lub cukru
  • 1 duże jajko
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej ok. 220 g (lub pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 krople aromatu waniliowego
  • opcjonalnie 2 łyżki drobno siekanych orzechów włoskich lub migdałów (do ciasta)
  • opcjonalnie 1 banan - do udekorowania ciasta (nie dodałam)
  • opcjonalnie 3 łyżki kakao (wówczas otrzymamy nieco inny smak i kolor - zdjęcie poniżej)


pyszny chlebek bananowy
  1. Banany rozgnieć widelcem niebyt dokładnie.
  2. Masło roztop w mikrofalówce i dodaj do bananów (lub użyj oleju).
  3. W drugiej misce wymieszaj dokładnie widelcem erytrytol z jajkiem, a następnie przelej do miski z bananami i wymieszaj.
  4. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i łyżeczką sody oczyszczonej w kolejnej misce, a następnie wsyp do składników mokrych. Możesz dodać również trochę orzechów siekanych.
  5. Łyżką wymieszaj ciasto (będzie raczej gęste). 
  6. Ciasto przełóż do formy lekko wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Jeśli chcesz, możesz dodatkowego banana przekroić wzdłuż i ułożyć na górze ciasta.
  8. Formę z ciastem włóż do piekarnika rozgrzanego do 175'C na ok.  55-60 minut, a 10 minut przed czasem sprawdź wykałaczką czy ciasto jest już upieczone.
  9. Po upieczeniu, uchyl trochę drzwi piekarnika, a po 10 minutach wyjmij ciasto z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.
  10. Możesz dodatkowo polać ciasto polewą z gorzkiej czekolady.

Zmodyfikowany przepis z simplyrecipes.com


Bądź na bieżąco, dołącz do obserwujących: Photobucket Photobucket Photobucket

2 komentarze:

  1. Czy banany można rozgnieść blenderem? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, właśnie chodzi o to, żeby niedbale rozgnieść widelcem, aby później w cieście były małe kawałeczki banana ;).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).