Zupa, która powstała przez przypadek, a tak bardzo zasmakowała domownikom, że musiałam się nią z Wami podzielić.
Robi się ją szybko, a dzięki zmianie dodatków (inne warzywa czy np. ryż zamiast lanych klusków), za każdym razem smakuje nieco inaczej.
Jeśli nie chcesz robić klusków lanych, dodaj dowolną ugotowaną wcześniej kaszę, makaron albo ryż.
▼
28 maja 2020
Wielkanocny barszcz czerwony na zakwasie z buraków
Wielkanocny barszcz spotykany na naszych stołach bywa albo biały lub albo czerwony.
Przez całe moje dzieciństwo jedliśmy czerwony - na zakwasie z buraków, gotowany na wędzonce i pieczonych kościach z mięsa.
Podawany na wielkanocne śniadanie ze święconką (kiełbasą/wędliną i jajkami) i odrobiną chrzanu. Ten smak jest tylko raz w roku. Uwielbiam. A najlepiej smakuje następnego dnia.
Kolor barszczu będzie lekko różowy, gdy zabielimy go śmietaną (ja tego nie robię).
Podobno jest podawany głównie na Mazowszu, Lubelszczyźnie i Podlasiu.
Dajcie znać czy znacie jego smak i gdzie się go jeszcze serwuje?