10 września 2013

Pasta do chleba z awokado, groszkiem i fasolą

Pasta do chleba z awokado, groszkiem i fasolą


Pastę z awokado (guacamole) robiłam już wiele razy i bardzo mi smakuje. Tym razem wersja z dodatkiem fasoli i groszku. Jeśli lubicie guacamole, ta pasta też powinna Wam zasmakować. 




  • 1 dojrzałe obrane awokado
  • 1/3 szklanki rozmrożonego groszku
  • 2/3 puszki białej fasoli, opłukanej i odsączonej (ok.160 g)
  • 3-4 łyżeczki soku z cytryny (lub limonki)
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 mały ząbek czosnku (lub 1/4 łyżeczki suszonego czosnku)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 -1/2 łyżeczki soli (dawkować stopniowo)
  • dodatek: dowolny chleb (u mnie Orkiszowy dobrodziej ze sklepu Chlebnazdrowie)

  1. Do robota kuchennego z ostrzem S (lub do blendera) wrzucić wszystkie składniki. Miksować wszystko do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą wymieszają, ale konsystencja będzie ziarnista.
  2. Na koniec spróbować i ewentualnie przyprawić dla uzyskania optymalnego dla na smaku. Jeśli pasta jest za gęsta, można dodać 1 łyżeczkę wody lub oliwy.
  3. Przechowywać w słoiku, w lodówce do 2 dni.
Przepis z książki "Dieta roślinna na co dzień" J.Hever.

4 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).