Pastę z awokado (guacamole) robiłam już wiele razy i bardzo mi smakuje. Tym razem wersja z dodatkiem fasoli i groszku. Jeśli lubicie guacamole, ta pasta też powinna Wam zasmakować.
- 1 dojrzałe obrane awokado
- 1/3 szklanki rozmrożonego groszku
- 2/3 puszki białej fasoli, opłukanej i odsączonej (ok.160 g)
- 3-4 łyżeczki soku z cytryny (lub limonki)
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 mały ząbek czosnku (lub 1/4 łyżeczki suszonego czosnku)
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 -1/2 łyżeczki soli (dawkować stopniowo)
- dodatek: dowolny chleb (u mnie Orkiszowy dobrodziej ze sklepu Chlebnazdrowie)
- Do robota kuchennego z ostrzem S (lub do blendera) wrzucić wszystkie składniki. Miksować wszystko do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą wymieszają, ale konsystencja będzie ziarnista.
- Na koniec spróbować i ewentualnie przyprawić dla uzyskania optymalnego dla na smaku. Jeśli pasta jest za gęsta, można dodać 1 łyżeczkę wody lub oliwy.
- Przechowywać w słoiku, w lodówce do 2 dni.
smakowita kanapeczka:)
OdpowiedzUsuńi ten piękny zielony kolor:D
Taki kolor zachęca do zjedzenia ;)
Usuńmmmmm wygląda apetycznie :-)))
OdpowiedzUsuńDziękuję, a do tego jeszcze jak smakuje... ;)
Usuń