Placki z cukinii robię zazwyczaj według podstawowego przepisu, a ostatnio powstały placki z tego, co akurat znalazłam w kuchni ;). Pyszne.
- 2 młode cukinie
- 2 ziemniaki
- 1 duża marchew
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki (lub trochę więcej)
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
- Młodą cukinię wraz ze skórką zetrzeć robotem (lub na tarce o małych oczkach), posolić i odstawić w sitku na 10-15 minut, po czym odcisnąć sok.
- Obranego ziemniaka i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć sok.
- Obraną marchew również zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Do miski wrzucić warzywa, dodać jajko, mąkę, posiekaną natkę, przyprawy i wymieszać (jeśli masa jest za rzadka, dodać więcej mąki).
- Smażyć cienkie placki na rozgrzanej patelni, dobrze przypiekając z obu stron.
Uwielbiam takie placuszki! Polecam podawać z odrobiną śmietany z natką pietruszki i szczyptą soli! Idealnie taki sos pasuje do tych pysznych placków.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziękuję za podpowiedź, spróbuję następnym razem ;)
Usuńoooo takie placki u nas znikają bardzo szybciutko :-))
OdpowiedzUsuńto tak samo jak u nas - nie nadążam smażyć ;)
Usuńkocham te placuszki:) teraz w sezonie robię podobne przynajmniej raz w tygodniu:) wczoraj były cukiniowe z dodatkiem sera feta:D mmmm niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńZ serem też robiłam:). Placuszki smakują dobrze chyba z każdymi dodatkami ;)
UsuńCukinii nie miałem, miałem dynię, to i zrobiłem z dynią :-)
OdpowiedzUsuńdałem jeszcze czosnek.
Super, podobają mi się takie zmiany i eksperymenty w kuchni :) Cieszę się, że skorzystałeś z przepisu:)
UsuńBoskie. Piekę już 2 raz w tym tygodniu. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńIza bardzo mi miło :). U mnie też często goszczą. Robię je z różnymi dodatkami.
Usuń